GR-ID

Groningen
GR-ID
Sint Jansstraat 2
9712 JN Groningen

De collectie van het museum is voor het grootste deel afkomstig uit Groningen en in de loop van enkele decennia opgebouwd. Het museum concentreert zich voornamelijk op het zogenaamde "loden tijdperk", de tijd dat er nog werd gedrukt met loden letters. Het museum heeft een groot aantal historische drukpersen, zoals een stoomdrukpers, een Columbian, diverse Heidelbergs en zetmachines uit de 19e en 20e eeuw met de daarbij behorende letters, matrijzen, rollen en gereedschappen. Het grootste deel van deze machines draait nog steeds en wordt gedurende openingstijden gedemonstreerd. Naast een drukkerij heeft het museum ook een boekbinderij en steendrukkerij. Ook hier vinden geregeld demonstraties plaats en zijn vakmensen aanwezig om uitleg te geven over het vak.

Clichéfabriek
Als enige in Nederland beschikt het museum over een complete clichéfabriek en zie je hoe een afbeelding in krant, tijdschrift of boek terechtkwam. Het is de inventaris van Clichéfabriek De Poel uit Groningen.

Werkman
Op de zolder bevindt zich het atelier van Werkman. Hier zie je de originele inventaris uit de werkplaats van de Groninger drukker en kunstenaar H.N. Werkman. Naast zetbokken met houten en loden letters, degelpersen en snijmachines zie je er ook de pers waarmee Werkman in de oorlog voor uitgeverij de Blauwe Schuit drukte. Onlangs ontving het museum nog een pers in langdurige bruikleen van Kunstkring De Ploeg die van Werkman is geweest. Het is een voormalige leerpers die door Werkman tot etspers is omgebouwd. De meest recente aanwinst is een grote etspers van Tiddo Nieboer.

Bezoek de website >>

museum

    Reviews van GR-ID

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.