Fries Museum

Leeuwarden
Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden

Het zwaard van Grutte Pier, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner en de film de Overval. Samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

Tentoonstellingen
Bij de opening in september 2013 start het Fries Museum met vier grote tentoonstellingen, namelijk Ferhaal fan Fryslan, Oud Geld, Horizonnen en ten slotte is het Fries Verzetsmuseum met haar indrukwekkende tentoonstelling op een eigen verdieping in het Fries Museum gevestigd.

Ferhaal fan Fryslân
Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers Friesland door de jaren heen in beeld hebben gebracht.

Oud geld
De Gouden Eeuw is hot! Niet alleen in Holland, maar ook in Friesland. Na Holland was Friesland in de 17de eeuw de rijkste provincie van de Republiek. De tentoonstelling Oud Geld laat zien wie er in Friesland de lakens uitdeelde. Eigenlijk de "Quote 500" van de Gouden Eeuw. Cultuur en economie werden bepaald door een "old boys network" van zeer welvarende kooplieden, bestuurders en adel. Begrippen als "nouveaux riches" en "must haves" blijken van alle tijden, zo vertelt Jort Kelder in de tentoonstelling.

Horizonnen
De bovenste verdieping van het museum krijgt daglicht door het dak en is prachtig voor moderne en hedendaagse kunst. De tentoonstelling Horizonnen laat aan de hand van kunst zien hoe mensen hun horizon steeds willen verbreden. Letterlijk, maar ook in mentaal opzicht. Aan de hand van schilderijen, foto's, installaties en videowerken maak je een reis door Friesland. Van de natuur naar het dorp, van de stad naar de mensen zelf, en uiteindelijk naar de toekomst.

Bezoek de website >>

Fries Museum

    Reviews van Fries Museum

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.