Dekema State

Jelsum

Net als veel andere Friese States (en Groninger Borgen) is ook Dekemastate gegroeid uit een eenvoudige rechthoekig verdedigbaar steenhuis, een "stins". State is een Friese naam voor een adellijke woning. De laatste familie die in de state woonde, was de familie Van Wageningen, die er woonden van 1791 tot 1996. Sinds enkele jaren is de state toegankelijk voor bezoekers.

Interieur
De state is ingericht alsof de bewoners even weg zijn.Deze bewoners, een adellijke familie, leven in de dertiger jaren van de vorige eeuw.

De tuin
De tuin is aangelegd in oude stijl. Er zijn bloemenborders, een boomgaard, een kas en een snijbloementuin. Via een wandeling over het schelpenpad door de tuin kun je ook langs de Singel door het oude bos. Dekema State is ook bekend door de aanwezige stinzenplanten

De potretten
De portrettencollectie is in de loop van de eeuwen gegroeid: bewoners lieten zich schilderen, introuwende echtgenoten namen familieportretten mee. Je ziet potretten van o.a. de eerste van Wageningen, Gerardus die op Dekema State kwam wonen door zijn huwelijk met Juliana Lucia Elisabeth Maria Houth , de familie heeft vanaf die tijd 200 jaar op Dekema State gewoond. Dit jaar (2004) is er een tentoonstelling aan deze familie gewijd, uiteraard op Dekema State.

Google Maps

Adres

Dekema State
Dekemawei 5
9057 LC Jelsum

Uitjes in de buurt

Reviews van Dekema State

18 May 2023

Erg mooi hier, jammer dat het huis niet open is....

Nico Blok

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.