De Menkemaborg

Uithuizen

De Menkemaborg in het Groningse Uithuizen is een fraai ingericht huis omgeven door stijlvolle tuinen en een singel van hoge bomen. Het is in 2007 tachtig jaar geleden, dat het huis is opengesteld voor het publiek. De tienduizenden bezoekers, die jaarlijks van heinde en ver naar de Menkemaborg komen, zijn verrast over al het bijzonders wat ze te zien krijgen.

Huis en interieur
Het gebouw is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend huis, dat door de eeuwen is uitgebreid en sinds de ingrijpende verbouwing van omstreeks 1700 nauwelijks meer is gewijzigd. De familie Alberda, de toenmalige bewoners, liet in die tijd kunstenaars het interieur verfraaien met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische voorstellingen. Ook een heel bijzonder hemelbed, gemaakt van gele Chinese zijdedamast, is bewaard gebleven. De kamers, waaronder de grote zaal, herenkamer, studeerkamer, slaapkamer, keuken en kelders zijn volledig ingericht met mooie meubelen, zilver, porselein, koperwerk en portretten uit de 17de en 18de eeuw.

De tuin
De tuin is gereconstrueerd naar het originele tuinplan uit omstreeks 1705 en heeft een heldere overzichtelijke indeling met symmetrisch gerangschikte vakken van geschoren buxus met daarin 18de-eeuwse bloemen- en plantensoorten. Het fraaiste gedeelte is de besloten lusthof voor het zomerhuis met poorten en halve koepels van treillagewerk. Ook bijzonder is de natuurlijke zonnewijzertuin. Aan de oostkant van de borg liggen de nutstuinen met een keukenhof waarin groenten en kruiden worden verbouwd en een fruithof met oude appelbomen en een perenberceau. Een spannende dwaaltocht door de grote doolhof eindigt bij een oude plataan. De bloeiende rozentunnel is in de zomer een bezoek waard!

Het totale complex van huis met tuinen en singel geeft een beeld van hoe de Groninger adel in de 17de en 18de eeuw woonde en leefde.

’t Schathuis
In het schathuis, waar vroeger de koetsen en de paarden waren gestald en waar eveneens ruimte was voor een slachtkeuken, een bierbrouwerij en de kamer van de knechten, is nu een café en (pannenkoeken)restaurant gevestigd. Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht op de borg.

Google Maps

Adres

Menkemaborg
Menkemaweg 2
9981 CV Uithuizen

Uitjes in de buurt

Amsterdam
Ticket vanaf € 65,00
Heineken ExperienceHeineken Experience
Amsterdam
Ticket vanaf € 65,00
Hortus BotanicusHortus Botanicus
Amstelveen
Ticket vanaf € 65,00
Cobra MuseumCobra Museum
Leeuwarden
VerzetsmuseumVerzetsmuseum
Amsterdam
Van € 16,00. Nu voor € 9,95
VerzetsmuseumVerzetsmuseum

Reviews van De Menkemaborg

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.