Catharijneconvent

Utrecht

Museum Catharijneconvent heeft een uitgebreide collectie bijzondere (kunst)historische objecten vanaf de vroege Middeleeuwen tot de 21e eeuw. De vaste collectie geeft een beeld van de christelijke kunst- en cultuurgeschiedenis van Nederland en de invloed van die geschiedenis op onze samenleving.

De collectie
De collectie omvat onder andere rijk geïllustreerde handschriften, boekbanden versierd met edelstenen, rijk bewerkte beelden, bijzondere schilderijen, altaarstukken, kerkelijke kleding en voorwerpen in goud en zilver. De Hollandse schilderkunst uit de 16e en 17e eeuw is vertegenwoordigd met werk van Jan van Scorel, Rembrandt, Frans Hals en Pieter Saenredam. Van recentere datum zijn werken van Jan Toorop, Shinkichi Tajiri, F. Franciscus en Marc Mulders. De collectie van Museum Catharijneconvent bevat zowel protestante als katholieke kunstvoorwerpen. Die combinatie maakt het museum uniek in de wereld.

Van de hamer van Sint-Maarten tot en met de christelijke geloofsbeleving in de huidige Nederlandse samenleving.
In de sfeervolle kloostergangen van Museum Catharijneconvent wordt op een toegankelijke en interactieve manier de geschiedenis van het christendom verteld. Met onderwerpen als de rol van de kerk in de Middeleeuwen, de veelheid aan geloofsrichtingen in de zeventiende eeuw en het typisch Nederlandse verschijnsel van de verzuiling.

Glitter & glamour
Museum Catharijneconvent bezit een schitterende collectie kostbare en rijkversierde religieuze voorwerpen. In de Schatkamer is deze echte Glitter & glamour te bewonderen.

Middeleeuwse topstukken
In de refter, de voormalige eetzaal van het klooster, zijn de hoogtepunten uit de middeleeuwse schilder- en beeldhouwkunst te aanschouwen. In de late Middeleeuwen krijgt de mystieke kant van het geloof veel aandacht.

Bijbelse vrouwen
Aan de hand van diverse mooie voorwerpen uit Museum Catharijneconvent presenteert de tentoonstelling Bijbelse vrouwen een aantal listige en verstandige vrouwen uit het Oude en het Nieuwe Testament.

Schilderijengalerij
In drie intieme kabinetten worden de meesterwerken uit de 16e en 17e-eeuwse Hollandse schilderkunst gepresenteerd. De volgende thema’s staan centraal: Verhalen vol emotie, Devotie en Tot lering en vermaak.

Activiteiten
Museum Catharijneconvent organiseert rondom de vaste presentaties en de tentoonstellingen diverse activiteiten:


  • Rondleidingen

  • Lezingen

  • Symposia

  •  

 

Google Maps

Adres

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3515 PH Utrecht

Uitjes in de buurt

Reviews van Catharijneconvent

10 January 2013

Prachtig museum qua gebouw en binnentuin, maar ook qua collectie. Ook de niet gelovige voelt zich hier thuis en leert bij over de wereldgeschiedenis, en leuk detail, let op de kleine pelgrims schelpjes verwerkt in het museum die de route aangeven, maar ook buiten in de stad, een echte pelgrimstocht!

Saskia

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.