Scheringa Museum voor Realisme

Spanbroek
Scheringa Museum voor Realisme
Spanbroekerweg 162
1715 GV Spanbroek

In het Noord-Hollandse dorp Spanbroek (vlakbij Hoorn) bevindt zich sinds februari 1997 het Scheringa Museum voor Realisme (voorheen Frisia Museum). Het museum is ontstaan vanuit een particulier initiatief van het echtpaar Dirk en Baukje Scheringa-De Vries.

Basiscollectie
Het Scheringa Museum voor Realisme biedt onderdak aan een bijzondere privé-collectie, welke momenteel ca. 1000 schilderijen, werken op papier, beelden, modecreaties, foto's en objecten omvat. De basis van de collectie wordt gevormd door de zogenaamde magisch realisten Carel Willink (1900-1983), Pyke Koch (1901-1991), Raoul Hynckes (1893-1973), Wim Schuhmacher (1894-1986) en Dick Ket (1902-1940). Topstukken van deze kunstenaars zijn permanent in het museum te zien.

Deelcollectie
De groeiende verzameling is in vier deelcollecties onder te verdelen: werk van de reeds genoemde magisch realisten, werk van realistisch werkende Nederlandse tijdgenoten (o.a. Charley Toorop, Edgar Fernhout, Jan Mankes en Jan van Tongeren), buitenlandse tijdgenoten (o.a. René Magritte, Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, Tamara de Lempicka) en naoorlogse en hedendaagse figuratieven (o.a. Lucian Freud, Marlene Dumas, Fernando Botero, Jean Rustin, Co Westerik en Jan Beutener). De oorspronkelijke collectie van magisch realisten wordt hierdoor in een brede context geplaatst.

Naast een wisselende opstelling van de eigen collectie worden jaarlijks drie tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Bezoek de website >>

Scheringa Museum
Ingang van het museum
Scheringa Museum
Kunstwerk in het museum

  Reviews van Scheringa Museum voor Realisme

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden