Drukkerij Museum

Etten-Leur
Nederlands Drukkerij Museum
Leeuwerik 8
4872 PH Etten-Leur

In het Nederlands Drukkerij Museum zijn alle facetten van het oude ambachtelijke vak te zien. Het begon allemaal in het jaar 1445 met de uitvinding van de losse loden letter door Gutenberg uit Mainz.

Je kunt dit allemaal zien in onze oude zetterij uit de jaren 1910-1920, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en een "insluitsteen". Daarvoor drukte men door middel van houten blokken. De loden letters werden met de hand gezet en samengevoegd tot een drukvorm. Vanaf eind 19e eeuw is de zetmachine in gebruik.

Drukken
De eerste drukpersen waren houten handdrukpersen. In de 19e eeuw kwam dankzij de industriële revolutie de ijzeren persen, zoals handpersen, trapdegels en cilinderpersen op de markt. Een grote collectie daarvan is te bewonderen in het museum.

Boekbinden
Boekbinden bestond vóór het boekdrukken. O.a. de Bijbel werd toen overgeschreven door de monniken en daarna werden ze ingebonden. In het boekbinderijtje wordt regelmatig gedemonstreerd met vouw-, niet- en naaimachines. Ook worden er oude boeken gerestaureerd.

Vrijwilligers
Alle vrijwilligers zijn dan ook bijzonder trots om je dit te kunnen demonstreren. Bijna alle drukpersen zijn in staat om drukwerk te maken. De doelstelling van het museum is om het ambachtelijke vak van handzetten en boekdrukken en -binden te bewaren voor het nageslacht.

Bezoek de website >>

Oude drukker
Drukker

    Reviews van Drukkerij Museum

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    * verplichte velden