Bestel kaartjes

Naturalis

Leiden
Naturalis
Darwinweg 2
2333 CR Leiden

Naturalis, het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Leiden, is een modern museum met een rijke traditie. In Naturalis is de natuur van vroeger en nu te zien. Naturalis beheert ook de grootste natuurhistorische collectie van Nederland, met circa tien miljoen dieren, fossielen, gesteenten en mineralen.

Ontmoetingen
Voor jong en oud is een bezoek aan Naturalis als een ontdekkingstocht in de natuur. Loop eens langs een parade van dinosauriërs, een mammoet en honderden fossielen uit de oertijd. Bewonder vogels, insecten, vissen, zoogdieren, maar ook schimmels, gesteenten en planten. Bekijk hoe dieren op het land, in de lucht en in het water zich weten te handhaven door middel van voedsel, veiligheid en voortplanting. Alles in het leven draait om overleven. Ontdek hoe de aarde is ontstaan en verwonder je over de diversiteit aan klimaten en ecosystemen.

Permanente tentoonstellingen
Naturalis vertelt in grote lijnen het verhaal van de aarde als een groot dynamisch systeem: de aarde en alles wat er op leeft vormt een samenhangend geheel.

Er spelen zich processen af, met als uitkomst een diversiteit aan levende wezens. De thema's zijn verdeeld over een aantal permanente tentoonstellingen: de Oerparade, het Natuurtheater, zaal Aarde, zaal Leven, Visies op de natuur en Ecosystemen.

Daarnaast is een speciale ruimte ingericht met bijzondere collectiestukken, die gedurende twee eeuwen zijn verzameld: de Schatkamer. Daarin zijn edelstenen, bijzondere mineralen en zeldzame dieren te bewonderen. Vanwege de kwetsbaarheid van de dieren, is de Schatkamer maar enkele uren per dag open. Voor de jonge bezoekers is er "Kijkje Aarde". Een zaal waar kinderen op spelenderwijs over de natuur leren.

Tijdelijke tentoonstellingen
Regelmatig worden grote en internationale tentoonstellingen georganiseerd over thema's uit de natuur. Daarbij is altijd veel aandacht voor de speelse en interactieve wijze waarop de onderwerpen worden gepresenteerd.

In de galerie van Naturalis worden gemiddeld zes kleinere tentoonstellingen per jaar georganiseerd met kunst die geïnspireerd is door de natuur. In de bioscoop draaien doorlopend bijzondere films over de natuur. Regelmatig organiseert Naturalis workshops, lezingen en kinderactiviteiten.

Ontdekken
De permanente tentoonstellingen hoeven niet in chronologische volgorde bezocht te worden. De bezoeker wordt door de transparante opzet van de tentoonstellingen uitgenodigd zijn eigen interesses te volgen en al zwervend zich door het gebouw te begeven.

Natuurlijk is er wel een volgorde te volgen, met als basis de thema's van de zalen. Die wordt uitgelegd op verschillende computers en de plattegrond die elke bezoeker meekrijgt. In elke zaal zijn verschillende computers of andere interactieve middelen aanwezig, waarmee veel informatie toegankelijk is of duidelijk wordt gemaakt.

Een enorme stamboom verbindt bijvoorbeeld de natuur van vroeger met de natuur van nu. Afstammingen worden duidelijk gemaakt door zelf de stamboom te bedienen. In zaal "Aarde" is het gehele verloop van de beweging van de continenten in een eenvoudig programma (bewegend) te zien. Met een spel over voedselketens wordt inzichtelijk gemaakt welk dier wat eet of gegeten wordt.

Test welk dier zich het snelst kan voortbewegen, kijk hoe een vogel vliegt, of kruip in de huid van een roofvogel en vang een muis. Voor kinderen is er ook een aantal verschillende computerspellen waarvoor ze de antwoorden in alle zalen moeten zoeken.

Bezoek de website >>

opgezette dieren
Karkas van dinosaurier
Kinderen in het museum
Dinosaurus

  Kaartjes met korting voor Naturalis

  Tripper
  Ga voor een van de beste deals bij Tripper.nl en ontvang direct ticket per e-mail.
  Ticket vanaf € 10,00 per persoon

  Reviews van Naturalis

  19 February 2017

  Echt vet! Je vindt er allerlei coole dingen.

  Bente
  Bente

  26 March 2014

  Ontzettend mooi museum, waar ik na meerdere bezoeken nog steeds niet alles ontdekt heb. Er is zoveel te zien! En op dit moment worden er zelfs live preparaties gehouden in het museum door de onderzoekers van Naturalis. Je kan hier gewoon met je neus bovenop staan.

  Eline
  Eline

  22 January 2013

  Prachtige indrukwekkende tentoonstelling over de natuur van vroeger en nu. Je kunt je er uren vermaken en verbazen over de wonderen van de natuur. Dus zeker een bezoek waard zowel voor de natuurliefhebber als voor diegene die zich (nog) niet bewust is van al het schoon wat de natuur te bieden heeft. Dus laat je verwonderen!

  Kim
  Kim

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden