Museum van Loon

Amsterdam
Museum van Loon
Keizersgracht 672
1017 ET Amsterdam

De familie van Loon heeft een lange geschiedenis in Amsterdam. Willem van Loon was één van de oprichters van de Vereenigde Oostindische Compagnie. De laatste bewoonster van het gehele huis was Thora van Loon - Egidius. Als Dame du Palais van Koningin Wilhelmina ontving zij in het huis vele vorstelijke gasten. Door de eeuwen heen is het interieur grotendeels intact gebleven. In 1973 werd het huis gedeeltelijk toegankelijk voor publiek.

Collectie
De collectie geeft een compleet beeld van het rijke leven aan de gracht in de negentiende eeuw. Niet alleen de elegante stijlkamers zijn te bewonderen, maar ook oud Hollandse keuken. De collectie bestaat uit voorwerpen die de familie van Loon in gebruik heeft gehad. Een indrukwekkende reeks portretten is hiervan het hoogtepunt. Maar ook meubilair, zilver en porselein uit de 18e eeuw.

Tuin
Achter het museum bevindt zich een bijzondere tuin. Waar het in de stad soms hectisch en lawaaierig kan zijn, is de tuin van Museum van Loon een oase van rust. Al in de 17e eeuw beschouwde men deze achter de huizen gelegen tuinen als bijzonder en men vaardigde een nog steeds geldende wet uit, die de tuinen beschermde.

Het ontwerp van de tuin is geïnspireerd op de formele tuinaanleg, zoals die op een vogelvluchtkaart van 17e eeuws Amsterdam te zien is. In 1998 werd de tuin gerenoveerd naar plannen van de tuinarchitecte Eugénie André de la Porte. De tuin wordt besloten door de fraaie gevelwand van het koetshuis. Achter het koethuis loopt de Kerkstraat, waar de toegang voor de koetsen en de paarden was.

Bezoek de website >>

Google Maps
Museum
 Bovenaanzicht
Cultureel historisch

  Reviews van Museum van Loon

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden