Informatiepunt

Orvelte

Orvelte is het mooiste esdorp van Nederland. Hier lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan; geen asfalt of moderne straatlantaarns, maar prachtige oude boerderijen en monumentale panden. Orvelte biedt de bezoekers de unieke combinatie van een monumentaal dorp met een omgeving die nog vrijwel alle kenmerken vertoont van het oude landschap. Dit komt doordat de ontwikkelingsmogelijk- heden voor de landbouw in het dorp gering waren.

Boerenleven
De essen, groenlanden en heidevelden vormden samen eeuwenlang de bestaansbasis voor het boerenbedrijf op de Drentse zandgrond. Dit bedrijf had een gemengd karakter, waarbij geruime tijd de veeteelt ten dienste van de akkerbouw heeft gestaan. De dieren, vooral schapen maar ook runderen en varkens, leverden wol, vlees en melk. Het belangrijkste was echter hun mest, want dat werd gebruikt om de essen te bemesten. Veel mest betekende een vruchtbare es en een grote opbrengst aan koren en aardappelen.

Nieuwe toekomst
Toen in 1999 het museumdorp door verkoop dreigde verloren te gaan, heeft de Stichting ‘Het Drentse Landschap’ zich ontfermd over de eigendommen van de Stichting Orvelte. Zij werd daarin gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Stichting Doen. Deze organisaties zijn inmiddels vermaard om de grote steun die zij de Nederlandse natuur- en landschapsbescherming verlenen, waardoor prachtige projecten gerealiseerd kunnen worden.

Informatiepunt Orvelte
In Orvelte valt veel te zien en te genieten. In de boerderijen en gebouwen worden naast exposities ook bijzondere verzamelingen van ambachtelijke spullen en kunstnijverheid tentoongesteld. Van het vroege voorjaar tot het late najaar worden er in het dorp diverse evenementen gehouden.

Het dorp is voor voetgangers vrij toegankelijk. Voor een aantal bezienswaardigheden wordt een gezamenlijke toegangsprijs gevraagd.

Google Maps

Adres

Informatiepunt Orvelte
Dorpsstraat 3
9441 PD Orvelte

Uitjes in de buurt

Reviews van Informatiepunt

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.