Dwingelderveld

Ruinen

Nationaal Park Dwingelderveld

Vrije vergezichten in nat heidegebied

Het natuurgebied in Drenthe met jaarlijks 1,6 miljoen bezoekers werd als een van de eerste uitgeroepen tot Nationaal Park. Terecht, want wat is dit grootste natte heidegebied van Noordwest-Europa mooi! Het park kent vele plassen en vennen.

Stil eens… Hoor je nu een kwaak of gebrom? De heikikker is een kikker die bromt. Bijna nergens anders zul je dit geluid kunnen horen. Dankzij de vele plassen en vennen, voelen heikikkers, libellen en vlinders zich thuis in Dwingelderveld. Dopheide, veenpluis, beenbreek, zonnedauw en klokjesgentiaan groeien op de natste delen, terwijl op de droge stukken struikheide, muizenoor en wolverlei staat. Een kleurrijk geheel. Schapen houden de heide kort.

Het park wordt omringd door oude (boeren)dorpen als Ansen, Dwingeloo, Lhee, Lheebroek, Spier, Kraloo, Pesse en Ruinen. Ten noorden en zuiden wordt het park begrensd door de open weilanden bij de beken Dwingelerstroom en de Ruiner Aa. De duizenden hectares natuur binnen de dorpenring was ooit een onafzienbare vlakte met zand, hei en moerassig veen. Mensen lieten zich alleen zien in dit onherbergzame gebied als het nodig was. Dat is nu gelukkig wel anders!

Google Maps

Adres

Nationaal Park
Benderse 22
7963RA Ruinen

Uitjes in de buurt

Reviews van Dwingelderveld

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.