Drents-Friese Wold

Diever

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Oude Woestijn van het noorden

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt op de grens van Drenthe en Friesland. Je dwaalt tussen beekdalen en vennen, tussen bossen en heidevelden en tussen stuifzandvlaktes en moeras. Het maakt deze 'oude woestijn van het Noorden' tot een uniek natuurgebied. Het is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland.

Weer en wind hebben in de Drents-Friese Wold vrij spel. Dat is vooral goed te zien in het Aekingerzand, beter bekend als de Kale Duinen. Turend over deze vlakte kun je je een voorstelling maken hoe de uitgestrekte zandvlakten van het vroegere Drenthe eruit moeten hebben gezien.

Door de vele bomen kon het zand niet goed meer stuiven en kwam het karakteristieke landschap in het gedrang. Dankzij herstel van het gebied door het kappen van bomen, kan het zand weer stuiven. Hierdoor krijgt de natuur, met bijzondere dieren zoals de zandhagedis en de kommavlinder, weer alle ruimte.

Overigens zijn er meer stuifzandgebieden in dit nationale park, zoals het Witte Zand bij Diever. Pareltje en must see van het park is De Grenspoel, een ven aan de rand van het Aekingerzand. Hier vlakbij ligt het beekdal van het brongebied de Vledder Aa waar de natuur nog volop in ontwikkeling is. De oorsprong van de Vledder Aa ligt in het natte moerasgebied Aekingerbroek. Komt dat zien!

Dieren
Schotse Hooglanders, paarden, schapen, dassen, reeën, vossen, bunzingen, boommarters en roofvogels.

Honden
Zijn welkom, maar veelal aangelijnd.

Google Maps

Adres

Wandelroute
Bosweg 2a, Diever 2-A
7981LE Diever

Uitjes in de buurt

Reviews van Drents-Friese Wold

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.