De Grote Peel

Ospel

Nationaal Park De Groote Peel
Wandel door de geschiedenis van turfwinning

Zo'n beetje elke vierkante meter in ons land is benut en kent meerdere functies. Op de grens van Noord-Brabant en Limburg in De Groote Peel niet. In een van de weinige stukken hoogveenvlakte van Nederland staat de natuur op nummer 1 en wordt de geschiedenis van de turfwinning goed zichtbaar. Te voet zonder autowegen of hoogspanningsmasten.

Wandelschoenen aan! De Groote Peel, een oneindig veenmoeras, is alleen te voet te beleven. Bang voor drassigheid en modderige schoenen? Gelukkig zijn de meeste paden goed begaanbaar. En waar dat iets minder het geval is, krijg je ook een unieke belevenis: het wandelen over een veenbodem. In dit rustige en weidse natuurgebied herinnert alles aan het vroegere veen. De geschiedenis van de turfwinning wordt duidelijk zichtbaar in de grote variatie in het landschap: waterplassen, moeras, veenputjes, peelbanen en -vaarten, bos en heide.

Natuur en cultuurhistorie gaan hand in hand. Dankzij het vele water en de enorme weidsheid is De Groote Peel rijk aan bijzondere trekvogels (de kraanvogel) en broedvogels (blauwborst). Lopend over de knuppelbruggen kun je hoogveenplanten zoals veenmos, kleine zonnedauw en veenpluis tegenkomen. Of dansende vlinders en libellen zien. Maak kennis met het spiegeldikkopje en de venwitsnuitlibel.

Google Maps

Adres

Nationaal Park
Moostdijk 15
6035RB Ospel

Uitjes in de buurt

Reviews van De Grote Peel

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.