Achterhoekse Fietsroute

Achterhoek

Langs kastelen, landgoederen en monumentale boerderijen.

Deze route start in het gezellige centrum van het kastelendorp Vorden. Je fietst richting Kasteel Vorden. Dit prachtige kasteel is afkomstig uit de 12e eeuw. De vierkante toren was in ieder geval onderdeel van het middeleeuwse bouwwerk, maar de rest van het kasteel is voor het grootste deel gebouwd in de 16e eeuw.

Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de 19e eeuw omgebouwd tot landhuis. In 1873 werd de ingang aan de noordelijke vleugel geplaatst, met een houten brug over de slotgracht. Het kasteel is nu in particuliere handen en is tijdens openingstijden te bezichtigen.

In de kasteeltuin kun je genieten van een kop koffie of thee. De route vervolgt zich, het parklandschap rond het kasteel maakt plaats voor het mooie coulisselandschap, wat typerend is voor de omgeving. Je komt door kleine dorpen en buurtschappen.

Kasteel Vorden
Kasteel Vorden stamt uit de twaalfde eeuw, maar was toen totaal anders. Het kasteel, zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de zestiende eeuw. Hiervoor was alleen de vierkante toren, die op dit moment nog te zien is, aanwezig. Kenmerkend aan dit kasteel is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug. Het kasteel verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de negentiende eeuw omgebouwd tot landhuis.

Bronkhorst
Bronkhorst is een stadje gelegen aan de IJssel in de gemeente Bronckhorst. Het is het kleinste stadje van Nederland en heeft maar 157 inwoners. Met zijn oude boerderijhuisjes, smalle keistraatjes en enkele bezienswaardigheden, is Bronkhorst zeker een bezoekje waard. Vooral als je van wandelen en rust houdt.

Kasteel Hackfort
In het midden van de uitgestrekte landerijen ligt het centrum van landgoed Hackfort, het kasteel. Tot het landgoed behoren een kasteel met wandelbos, koetshuis, tuinmanswoning, watermolen en vele boerderijen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt Hackfort door de Spaanse troepen belegerd, geplunderd en vernield. Borchard van Westerholt laat het in 1585 weer opbouwen, nu met twee torens. De laatste ingrijpende wijziging van het complex heeft plaatsgevonden in 1788.

Adres

Fietsroute

Achterhoek

Uitjes in de buurt

Reviews van Achterhoekse Fietsroute

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.