Wieringen

Anna Paulowna

Vanuit het dorpje Van Ewijcksluis rij je zo Wieringen op, een voormalig eiland waar je oude dorpjes, weidse uitzichten en een unieke cultuurhistorie vindt.

Op Wieringen
Wieringen lag eeuwenlang als eiland in de Zuiderzee. In 1924 werd het eiland door bedijking en inpoldering aan Noord-Holland ‘gekoppeld’. Vanaf de stuwwallen in dit gebied heb je mooie uitzichten over de laaggelegen polders, het Amstelmeer, het IJsselmeer en natuurlijk de Waddenzee. Je komt door pittoreske dorpjes als Westerzand, Hippolytushoef en Den Oever. Je passeert twee rietgedekte korenmolens: de Onderneming stamt uit 1851, de Hoop uit 1675.

Robbenoordbos
Je fietst een stukje door het Robbenoordbos en het aangrenzende Dijkgatbos. Een uniek stukje natuur dat in de jaren dertig werd aangeplant met eiken, elzen en beuken. Oorspronkelijk waren de bossen gescheiden, de afgelopen jaren zijn ze aan elkaar vastgegroeid. De route neemt je mee langs het Amstelmeer dat ooit een overgang tussen de Waddenzee en de Zuiderzee vormde. Rondom Anna Paulowna zie je vele bollenvelden. Bij Hotel-Pension Van Ewijcksluis ben je welkom voor een drankje en hapje.

Woelig Wieringen
Wieringen kent een rijke en bewogen historie. In de negende eeuw vormde het eiland korte tijd een uitvalsbasis van Deense Vikingen. Eeuwen later zetten VOC-schepen die terugkeerden uit de Oost op de westkant van Wieringen – zo’n beetje in het zicht van de havens van Enkhuizen, Hoorn en Amsterdam – zieke zeelui aan wal. Deze quarantaine moest voorkomen dat ziekten zich aan wal konden verspreiden. Na de Eerste Wereldoorlog fungeerde Wieringen van 1918 tot en met 1923 als ballingsoord voor de gevluchte Duitse kroonprins Wilhelm. Het verhaal gaat dat smid Jan Luyt uit Hippolytushoef de kroonprins heeft geleerd hoe je hoefijzers smeedt.

Google Maps

Adres

Route.nl

Anna Paulowna

Uitjes in de buurt

Reviews van Wieringen

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.