Nieuwpoort
Nieuwpoort is een gezellig badstadje aan de monding van de IJzer. Je vindt er de grootste jachthaven van Noord-Europa, een Belfort en natuurlijk veel cultuurhistorie. Nieuwpoort is vooral bekend om de Slag bij Nieuwpoort in 1600 tussen de Republiek en de Spaanse legers. In de twintigste eeuw stonden de Duitsers voor de spreekwoordelijke deur. Bij de Slag om de IJzer in de Eerste Wereldoorlog raakte Nieuwpoort zwaar beschadigd. Het stadje, een steunpunt voor het Belgische leger, kon zich handhaven door een oude tactiek: inundatie. Overigens ligt ook in Nederland een stadje met de naam Nieuwpoort. De twee Nieuwpoorten zijn partnersteden.
Ook in de omgeving van Nieuwpoort is het mooi fietsen. De route neemt je mee door de Poldervlakte zoals de streek achter de Belgische kust ook wel genoemd wordt. Het landschap is hier vlak en dooraderd met een netwerk van grachten en waterwegen om het land te draineren. In dit deel van West-Vlaanderen heersen nog de ouderwetse rust en gemoedelijk. Een ideaal gebied dus om lekker het hoofd leeg te maken en helemaal tot rust te komen.
Tijdens de route doe je ook pittoreske polderdorpjes als Mannekensvere, Keiem en Stuivekenskerke aan. In deze regio dragen het landschap en de dorpjes nog steeds de sporen die de Eerste Wereldoorlog heeft achtergelaten. Zo kreeg ook Stuivekenskerke het destijds zwaar te verduren. In oktober 1914 staken Belgische officieren de kerk van Stuivekenskerke in brand, zodat de Duitsers deze niet als observatiepost zouden gebruiken. Toen de Belgen enkele dagen later de IJzervlakte onder water zetten, werd de Duitse opmars gestuit, maar liep een deel van het dorp onder. De vier jaar daarna bleef Stuivekenskerke verdeeld in een noordelijke deel met Duitse posten en Oud-Stuivekenskerke met Belgische voorposten. Een van die voorposten werd van december 1914 tot mei 1915 bemand door de artilleriewaarnemer Edouard Lekeux, een reserveluitenant die in feite een kloosterling was. Na de oorlog werd hij weer franciscaan.