Brunssummerheide

Brunssum

De Brunssummerheide is een heuvelachtig gebied, begroeid met heide, bos, vennen en venen. In het brongebied komt hoogveen voor; hier is de Brunssummerheide dus bijzonder vochtig. In het gebied kan je, mits je in de zomermaanden komt, veel vlinders zien fladderen. Door het hoge vochtgehalte leven er ook veel amfibieën en reptielen: groene kikkers, ringslangen en zandhagedissen zijn er geen uitzondering. Andere dieren zoals de nachtzwaluw en de boompieper hebben het er ook goed naar hun zin tussen planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw.

Wanneer je de fietsroute start, fiets je vanaf het hart van Heerlen in noordelijke richting naar de Brunssummerheide. Na 11,5 kilometer kom je de Schaapskooi tegen. In de lente grazen de volwassen Schoonebeker schapen op de heide, terwijl de lammetjes vrolijk in het rond dartelen. De schapen voorkomen dat de heidevelden overwoekerd raken door gras, struiken en bos en hebben dus de belangrijke taak het aanzicht van het gebied te behouden. De schaapskooi biedt de kudde van 400 dieren ’s nachts beschutting, maar overdag kan je de schaapjes op verschillende plekken in het landschap zien staan.

Je doorkruist Hoensbroek en ziet dan kasteel TerWorm buiten de bebouwde kom aan de horizon opdoemen. Sinds de 14e eeuw woonden hier adellijke families. Het kasteel was in die tijd wit van kleur en viel daardoor goed op op het landgoed van 1500 hectare. Het landgoed werkt cultuur en natuur in de hand. Er is geïnvesteerd in groen en verschillende ingrepen werden gedaan om het landgoed meerwaarde te geven. Het huidige aanzicht van het complex ontstond in de 19e eeuw, toen de toenmalige baron die het complex bewoonde het kasteel renoveerde.

Teruggekomen in Heerlen staat De Oliemolen. Deze watermolen uit de 16e eeuw perste niet altijd olie uit oliehoudende zaden: zijn eerste functie was het vollen van wol. In 1829 kreeg de molen een vergunning voor het malen van graan en vanaf 1905 was dat nog de enige functie die de molen had. Momenteel wordt op vrijwillige basis nog tarwe gemalen, waarbij de aandrijving van de molen met behulp van waterkracht gebeurt.

Google Maps

Adres

Route.nl

Brunssum

Uitjes in de buurt

Reviews van Brunssummerheide

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.