Zelf een speurtocht uitzetten op Google Maps

Ben jij op zoek naar een leuk uitje voor een groep oudere kinderen of gemengde groepen met kinderen en volwassenen? Dan is het een erg leuk idee om zelf een speurtocht uit te zetten. Hiervoor heb je geen GPS-apparaat nodig maar gebruik je gewoon je smartphone en (sim only) abonnement.

Zelf een speurtocht uitzetten op Google Maps

Voorbereiding

Het uitzetten van een GPS-speurtocht vraagt wel enige voorbereiding, waarbij het nodig is dat je vooraf ter plekke een kijkje neemt. Je kunt de speurtocht overal uitzetten waar je wilt. In een mooi natuurgebied in de buurt maar bijvoorbeeld ook in het park. Je kiest het best voor een stuk natuur waar het toegestaan is om buiten de paden te lopen, of een gebied dat voorzien is van veel paden en sluiproutes. Mobiel internet is nodig voor het volgen van een speurtocht op deze manier. Deelnemers moeten dus ontvangst hebben en een data-abonnement. Zorg ook dat de deelnemers een volle accu hebben of eventueel een powerbank meenemen, omdat GPS-navigatie redelijk wat stroom kost.

Voorbereiding

Locaties toevoegen

Als je een goede plek hebt gevonden voor je speurtocht, kun je de locaties uit gaan zetten. Ga naar Google Maps en zoom uit om je huidige locatie te zien bij de blauwe stip. Door die blauwe stip wat langer ingedrukt te houden, verschijnt er een rode pin en heb je een markering geplaatst. Vervolgens swipe je naar boven en staat de GPS-locatie weergegeven onder de afbeelding van Google-streetview. Dit gebeurt alleen als je in het terrein bent. Als je op een straat met straatnaam staat, krijg je de locatie in plaats van de GPS code. Je kunt de GPS-coördinaten overtypen of kopiëren. 

Nu heb je een aantal coördinaten verzameld en weet je welke vraag of opdracht er op ieder punt is. Als het maar een paar punten zijn, is het doorgaans makkelijk om de codes uit te printen of te mailen en door de deelnemers te laten overtypen. De kans op fouten is hierbij wel groot, dus het kan makkelijker zijn om de codes in de juiste volgorde te appen, mailen of sms'en. Wanneer je het te lastig vindt om een speurtocht uit te zetten op deze manier kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een bestaande app, zoals Troovie.

Locaties toevoegen

Het spel

De deelnemers kunnen op pad! Een speurtocht is leuk in ieder seizoen, bijvoorbeeld als herfstuitje omdat er dan veel te ontdekken valt in de natuur. Het kan slim zijn om één of meerdere begeleiders bij enkele van de punten te plaatsen om te helpen bij het uitvoeren van de opdracht. Het is het makkelijkst om de vragen of opdrachten op papier te zetten. Hier kan je een mooi boekje van maken dat je aan ieder groepje uitdeelt. Maak ook een inschatting hoe lang een groepje over een route doet, zodat de deelnemers niet steeds op elkaar hoeven te wachten. Veel plezier!

Het spel