Leuke smartphonefoto’s schieten tijdens een dagje uit

Smartphonefotografie heeft de afgelopen jaren een enorme vooruitgang geboekt en je zult het dan ook ongetwijfeld wel eens gebruikt hebben. Met enkele handige tips en trucs kun je met je mobiele telefoon prachtige foto's maken tijdens je dagjes uit. Zo hoef je niet continu een grote camera mee te slepen en kun je gemakkelijk veel oefenen met bijvoorbeeld composities.

Leer je camera en camera app kennen

Neem de tijd om vertrouwd te raken met de instellingen van je smartphonecamera. Ontdek hoe je de belichting, witbalans en focus kunt aanpassen. Dit helpt je om snel de juiste instellingen te kiezen voor verschillende situaties, waardoor je altijd het beste moment kunt meepakken.

Maak gebruik van natuurlijk licht

Als je dan toch buiten bent, dan kun je maar beter profiteren van het natuurlijke licht bij het. Fotografeer buiten of in de buurt van een raam voor mooie kleuren en hierdoor zul je ook zien dat je foto’s een stuk minder korrelig worden. Uiteraard zijn er ook nog dagelijks 2 golden hours momenten waar geen kunstlicht tegenop kan.

Let op de compositie

Als het even kan is het goed om aandacht te besteden aan de compositie van je foto's. Plaats je onderwerp op mooie plekken in het frame waardoor je bijvoorbeeld mooie scherptediepte foto’s kunt maken. Experimenteer met verschillende hoeken en perspectieven voor unieke beelden.

Let op de compositie

Houd je lens schoon

Natuurlijk een echte open deur maar het is wel heel belangrijk. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn dan ook veel partijen die telefoonhoesjes verkopen waarbij je een stukje plastic voor de camera kunt schuiven. Dit zorgt er niet alleen voor dat je lenzen schoon blijven, maar voorkomt uiteraard ook krassen en barsten. Wel is het belangrijk dat je voorafgaand het fotograferen altijd de lens nog eens extra schoonmaakt.

Gebruik fotobewerkings-apps

In zowel de Apple Appstore als de Google play store zijn genoeg apps die jouw foto’s naar een hoger niveau kunnen tillen. Een van de meest complete apps is Lightroom Mobile. Met deze app kun je jouw foto’s al gelijk vanaf je smartphone bewerken, maar op het moment dat je de foto’s nog wat wilt finetunen kan dit gewoon op je computer. Lightroom Mobile sluit namelijk perfect aan met de desktopversie.

Schakel de HDR-modus in

HDR, oftewel High Dynamic Range, is een modus op smartphonecamera's waarmee je een groter bereik aan helderheid en details kunt vastleggen in je foto's. Het combineert meerdere belichtingen van dezelfde scène om een goed belichte foto te creëren met details in zowel donkere als heldere delen. Hierdoor worden onder- en overbelichting verminderd en krijg je een gebalanceerd belichte foto.

Oefen regelmatig

Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in smartphonefotografie. Experimenteer met verschillende instellingen en composities. Door regelmatig te oefenen zul je zien dat het eindproduct “de foto” steeds beter wordt. Foto’s maken en bewerken kost natuurlijk wel veel energie, het kan dan ook handig zijn om een powerbank mee te nemen tijdens een dagje uit. Mocht je nu de foto’s ook nog willen bewerken op een laptop, ga dan voor een powerbank van minimaal 30.00 mAh. Zo weet je zeker dat je ook jouw laptop nog kunt opladen.

Zet het grid aan in de fotografie app

Door het grid op je smartphonecamera in te schakelen, kun je beter controle krijgen over de compositie (waar we het al eerder over hebben gehad) en de algehele esthetiek van je foto's verbeteren. Het helpt je bij het creëren van gebalanceerde, symmetrische en boeiende beelden. Dus, de volgende keer dat je met je smartphone fotografeert, probeer het grid in te schakelen en doe er je voordeel mee.