Fiets mee op vakantie? Zo zit het met je autoverzekering en fietsendrager

Wil je tijdens je vakantie lekker rond kunnen fietsen, maar zie je het niet zitten om ook helemaal naar de bestemming toe te fietsen? Dan is je fiets achterop de fietsendrager hangen dé oplossing. Maar hoe zit het dan met je autoverzekering?

Autoverzekering en je fietsendrager

In Nederland ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je auto. Hiermee ben je altijd verzekerd als je schade maakt bij een ander. Dit geldt ook als je tegen een auto bent aangereden met een fietsendrager achterop. Je autoverzekering vergoedt de schade dan. Ook als dit de goedkoopste autoverzekering is.

Rijdt iemand tegen jouw auto en/of fietsendrager aan? Ook dan geen zorgen. Deze schade kun je verhalen op de tegenpartij die ook minimaal een WA-verzekering heeft afgesloten voor zijn auto. Zorg wel dat je gezamenlijk het schadeformulier invult. Gebeurt dit in het buitenland? Zorg dan ook voor foto’s en eventueel een getuigen. Je woont dan tenslotte niet om de hoek en wil dan bij thuiskomst niet voor verrassingen te komen staan.  Ook als je natuurlijk op een mooie fietsroute in Nederland te maken hebt met schade is dit handig.

Rijd je zelf ergens tegenaan waardoor je fietsendrager beschadigd? Dan ligt het een beetje aan hoe je verzekerd bent en of je ook de accessoires apart hebt meeverzekerd. Meestal geldt dit alleen als je allrisk bent verzekerd.

Je fiets is niet verzekerd met je autoverzekering

Mocht er iets gebeuren met je fietsendrager, dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat je fiets schade heeft. Op dat moment heb je helemaal niks aan je autoverzekering. Het is daarom verstandig om voor je fiets een fietsverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je je fiets tegen schade, maar ook tegen diefstal. Als je een duurdere fiets hebt, is dat zeker aan te raden.

Dit heb je aan je reisverzekering

Heb je een reisverzekering afgesloten voor je vakantie of heb je een doorlopende reisverzekering? Dan heb je daarmee ook je bagage tegen schade, diefstal of verlies verzekerd. Je fiets valt vaak ook onder bagage. Als iets met je fiets gebeurt, krijg je van je verzekeraar een vergoeding. Het verschilt wel per verzekeraar hoe hoog deze vergoeding is. Dit kan een paar honderd euro zijn, maar ook duizend euro. Er zit wel vrijwel altijd een maximum aan. Dus ga je op fietsvakantie of neem je je dure fietsen mee op vakantie? Dan is dit zeker iets om uit te zoeken. Je kunt namelijk ook de dekking voor je fiets uitbreiden. Uiteraard betaal je dan wel een hogere premie.