Weekje naar de boer

De boer heeft een bijzonder belangrijke plek in onze samenleving. Zonder de boeren moet Nederland veel producten importeren. Laten wij de boer nou eens een handje helpen, door gewoon is wat vaker verse producten direct bij de boer te kopen. Op deze manier helpen wij de boer en hebben wij kakelverse producten. Je kunt ook eens bij de boer gaan logeren, om zelf te ervaren hoe het boerenleven nou daadwerkelijk is. Of ga eens een dagje op pad om een wandeling te maken met de geiten of lekker te knuffelen met de varkens. Er kan zoveel meer bij de boer dan wij allemaal denken. Dus laten we elkaar nou eens een handje helpen door wat vaker bij de boer af te nemen. Deze ervaring is ook een stuk leuker dan de overvolle supermarkten.

Logeren bij de boer

Word jij ook zo ontspannen van het buitenleven? De geur van vers gemaaid gras, kippetjes die om je voeten scharrelen en af en toe een koe of geit die van zich laat horen…. Ga dan eens bij de boer logeren. De ultieme ervaring van het leven op een boerderij. Logeren bij de boer betekent ook een kijkje in het privéleven van de boer en/of boerin, en in hun dagelijkse werkzaamheden op en om de boerderij. Persoonlijker wordt het niet! Voor de kinderen is het super leuk om te overnachten op de boerderij, want zij kunnen de boer vaak helpen met klusjes. Zo kunnen zij helpen met de varkens voeren, eieren rapen bij de kippen of verse appels plukken.

Naast het logeren tussen de dieren kun je ook genieten van al het lekkers dat je op een boerderij kunt proeven. Denk bijvoorbeeld aan een ontbijtje met verse melk, eieren en kaas. Dat allemaal van de boer! Niet alleen vers, maar ook nog eens biologisch.

Logeren bij de boer kan zowel in Nederland als in het buitenland en is een bijzondere manier van vakantie vieren! Je hoeft niet te denken dat je tussen de koeien op stal slaapt, want er zijn allerlei bijzondere accommodaties bij de boer te vinden. Van een vakantiehuisje tot slapen in een hooiberg, het is allemaal mogelijk bij de boer.

Logeren bij de boer

De boer steunen

Door je producten rechtstreeks bij de boer te kopen, help je de boer. Doordat jij je producten namelijk bij de boer koopt krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn producten. Daarnaast zit er een hele beleving vast aan het kopen van je producten bij de boer. Je ziet direct waar je eten nou echt vandaan komt en je krijgt meer inzicht in hoe je producten tot stand komen. Hoe interessant is dat?

Maar wat kan je nou eigenlijk allemaal kopen bij de boer? Nou dat zal ik je eens vertellen. Vrijwel alles is te koop bij de boer. Van groente, tot fruit, tot wijn en natuurlijk melkproducten. Elke boer is gespecialiseerd is andere producten, dus je kan ook een dagje rondgaan bij verschillende boeren om zo al je boodschappen bij elkaar te verzamelen. Verser dan vers! Bij sommige boeren kan je zelfs je eigen fruit plukken, zoals bij deze boer in Abbenes. Hier kan je aardbeien, kersen, frambozen en eventueel mini-komkommertjes en tomaatjes plukken.

Een lijstje met producten die je bij de boer allemaal kunt scoren:

  • Kaas
  • Eieren
  • Melk
  • Yoghurt
  • Groenten: komkommer, tomaat, sla, kruiden
  • Geitenzuivel
  • Aardappels
  • Fruit
  • Wijn
  • Jam of honing

De boer steunen

Dieren uitjes

Tegenwoordig zijn er talloze uitjes te bedenken waarbij je nauw in contact staat met een boerderij dier, zoals een koe, een geit of een varken. Super leuk vinden wij zelf! Wat dacht je ervan om eens lekker tegen een warme koe aan te kruipen? Dit kan namelijk in Spanbroek. Hier ga je een dagje naar de boer en dan kan je met een echte koe knuffelen. Toch een bijzondere ervaring of niet?

Het is ook mogelijk om van alles te doen met de geiten op de geitenboerderij. Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan geitenyoga of je kan een wandeling maken met geiten. Yoga ontspant en yoga op de geitenboerderij midden in het bos omringd door natuur heeft nog veel meer voordelen voor je lichaam. S’morgends rijd je in alle stilte naar de boerderij waar je wordt begroet door de dieren, zo kom je toch al helemaal tot rust! Bij geitenyoga worden yoga houdingen gecombineerd met het contact met geiten midden in de stal. Door aanrakingen met dieren maakt je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aan en dit ontspant het lichaam. Bovendien werken de nieuwsgierige en eigenwijze geitjes op je lachspieren.

Naast koeien en geiten zijn ook de ezels een leuk vermaak op de boerderij. Zo is het mogelijk om een wandeling te maken met een ezel. Ga een lekker dagje op pad met een ezeltje. De dag begint met “Ezelogie”, zodat je weet hoe de ezel denkt. Daarna ga je op pad en kom je er gaandeweg achter wie nu eigenlijk de leiding geeft en hoe je het einddoel haalt. Een heerlijke ontspannen wandeling en een te gekke ervaring erbij!

Ga jij liever voor een alpaca overnachting? Dat kan ook allemaal, niets is te gek. Op Camping Zonneveld is een overnachting tot in de puntjes geregeld. Je overnacht in een stalkamer die is voorzien van een comfortabel tweepersoonsbed met dekbedden van alpacawol. Droom weg terwijl de alpaca’s niet ver van je vandaan ook een tukje doen. In de slaapkamer is elektra aanwezig, maar geen sanitair of stromend water. Diner en ontbijt zijn inbegrepen. Je eindigt jouw overnachting met een wandeling door de Drentse natuur. Hoe gaaf is dit dan!

Als laatste raad ik je aan om eens een dagje naar Noord Nederland te gaan om daar met varkens te knuffelen. Deze varkens vinden het heerlijk om geaaid te worden, zelfs even voelen aan de staart of aan hun oortjes deert ze niet. Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. Omdat varkens bosdieren zijn is het ook mogelijk om gezellig een wandeling met de varkens te maken door het bos. Super leuke ervaring toch!

Ik hoop dat we jou genoeg hebben kunnen overtuigen hoe leuk de boer en de boerderij zijn. Dus pak je auto of de fiets en ga naar de dichtstbijzijnde boer om je tassen te vullen met verse groente en fruit of om even lekker met de koeien te knuffelen.

Dieren uitjes