Thorn

Thorn
Route.nl

Thorn

Thorn is een prachtig historisch stadje met straten vol kinderkopjes, een oude abdij en de schilderachtige witte huizen die Thorn de bijnaam ‘het witte stadje’ gaven. Wandel door de eeuwenoude straten en dompel jezelf onder in de historie van Thorn.


De historie van Thorn
De geschiedenis van Thorn gaat terug tot de 10e eeuw. Enkele eeuwen later had het stadje zich ontwikkeld tot een klein vorstendom met een eigen munteenheid en rechtspraak. In 1794 namen de Fransen de macht over in Thorn en zij hieven belasting op basis van de grootte van de ramen van een huis. Een groot deel van de bevolking kon de belasting voor hun grote huizen niet betalen en daarom metselden ze veel ramen dicht. Om de sporen daarvan te camoufleren schilderden ze hun huizen wit. Zo ontstonden de iconische witte huisjes in Thorn. Tijdens deze wandeling zie je veel van deze huisjes en verder kom je langs het Gemeentemuseum Het Land van Thorn, Kasteel Groenenberg, de Sint-Michaëlskerk en de molenromp Zeldenrust.


Pannekoekenbakker Thorn
Bij De Pannekoekenbakker Thorn kun je terecht voor een lekkere pannenkoek of een kopje koffie. Vanuit hier kun je ook route 116110 volgen om de wijde omgeving van Thorn te verkennen.


De Sint-Michaëlskerk
Midden in Thorn vind je de Sint-Michaëlskerk. Deze kerk doet al twee eeuwen dienst als Rooms-katholieke parochiekerk, maar daarvoor behoorde de kerk tot de abdij van Thorn. De abdij van Thorn werd rond het jaar 975 gesticht als benedictinessenklooster. De huidige kerk werd voor het grootste deel gebouwd in de 14e eeuw als vervanging van een ouder bouwwerk. Van dat bouwwerk is de crypte bewaard gebleven.

Bezoek de website >>

  Reviews van Thorn

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden