Franeker en omgeving

Franeker
Route.nl

Franeker

Franeker is een van de Friese elf steden. En wat voor een: in dit stadje tref je een bijzondere en rijke cultuurhistorie aan. In het buitengebied is het mooi wandelen door de polders.

Museum Martena
De route begint meteen goed. Bij de Poort van Franeker kun je op een prachtige locatie genieten van een drankje en hapje, voordat je op pad gaat. Je loopt als eerste het oude centrum van Franeker in. Het zal je hier geen moeite kosten om van de historische sfeer te genieten. Je passeert o.a. het zestiende-eeuwse Klaarkampster Weeshuis en de vijftiende-eeuwse Martinikerk. Het Martena huis is een stins uit 1498, hier is het stadsmuseum gevestigd.

Eise Eisinga
Ook kom je langs het stadhuis uit 1594. Het Eise Eisinga Planetarium is wereldberoemd. Dit is het oudste werkende planetarium ter wereld. Eisinga bouwde het tussen 1774 en 1781 in zijn klokgevelwoning. Vanaf de stadswal kijk je uit op de Sjûkelân, het kaatsveld van Franeker. In het buitengebied wandel je langs weidse graslanden en slootjes. Wat is het hier heerlijk stil! In Hitzum passeer je het dorpskerkje uit 1883.

Bezoek de website >>

Route in Friesland

  Reviews van Franeker en omgeving

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden