Eelde en Paterswolde

Eelde
Route.nl

Eelde

Deze wandelroute van ruim 11 kilometer start bij Cafe Theater G & A Boelens in het gezellige centrum van Eelde. De route neemt je mee langs mooie landgoederen in Groningen.

Prachtig landgoed
Onderweg kom je langs Landgoed Vennebroek, een groot landgoed ten noorden van Paterswolde. Je ziet hier graslanden en beuken- en eikenlanen. Er bevinden zich hier zo'n 200 soorten paddenstoelen, alsook een tamme kastanje van zo'n 350 jaar oud, met een omtrek van 4,7 meter. Diverse onderdelen van het landgoed zijn erkend als rijksmonument, waaronder ook het huis zelf. Het huis is particulier eigendom.

Buitenplaats De Braak
Even verderop wandel je langs Buitenplaats De Braak. De Braak is in de 19e eeuw een landgoed compleet met landhuis en prachtig park. De bekende tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard maakte het tuinontwerp. Vanaf 1890 verandert de situatie als Jan Evert Scholten De Braak koopt. Hij laat het landhuis slopen en legt allerlei attracties aan in het park. Een doolhof, kettingbrug en berceau (overdekte loofgang) vormden de trekpleisters voor de betalende bezoekers. Ook kwam er rond 1919 een kiosk te staan. De kiosk werd in 1964 weggehaald, maar sinds 2006 staat hij weer op het landgoed.

Even uitrusten
Na de wandeltocht kom je weer aan bij Cafe Theater G & A Boelens. Een gezellig familiebedrijf met een fijn, verwarmd terras. Je kunt hier terecht voor een kopje koffie, een lunch in de middag en in de avonduren voor een borrel of één van de seizoensbieren.

Bezoek de website >>

Route in Drenthe

    Reviews van Eelde en Paterswolde

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.