Den Helder

Den Helder
Route.nl

Den Helder

Met aan drie kanten zee kent Den Helder een unieke ligging. Dat viel ook Napoleon Bonaparte op. Hij noemde het stadje in 1811 het Gibraltar van het Noorden. De ideale plek dus om er een marinevloot te stationeren. En de rest is geschiedenis. Iedere Nederlander kent Den Helder nu vanwege de gelijknamige stelling en marinebasis. Deze wandelroute neemt je mee naar een van die oude forten, Fort Dirksz. Admiraal. Daarnaast ontdek je met deze wandeling ook de charme van de Helderse binnenstad.


Voor de verdediging van de marinehaven liet Napoleon vier forten bouwen: Kijkduin, Erfprins, Dirksz. Admiraal en Oostoever. Deze forten werden later verbonden door een liniedijk. Samen vormen ze de Stelling van Den Helder. In Fort Dirksz. Admiraal zindert de geschiedenis nog na. Het fort werd in 1813 door de Fransen gebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het fort van bomvrije onderkomens voorzien, met ruimten voor de manschappen en kruitkamers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Duitsers een luchtdoelbatterij bovenop de oude kazerne. Hoewel het fort niet meer in volledige staat verkeerd, zijn veel objecten nog zichtbaar.


De route neemt je verder mee langs het Quelderduyn, een van de stadsparken van Den Helder. Als je bijna aan het einde van de Schootenweg loopt, kom je net voor de y-splitsing over een bruggetje. Onder dit bruggetje liep ooit een aftakking van het enkelspoor tussen Den Helder en Alkmaar. De stoomtrein tussen Den Helder en Alkmaar deed er 70 minuten over. Dit enkelspoor was in 1865 de tweede lijn die door de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij werd aangelegd. De eerste lijn van die maatschappij liep uiteraard van Amsterdam naar Haarlem. De afsplitsing liep naar de industriehaven, zodat zeeschepen hier hun lading rechtstreeks in de wagons konden storten. De aftakking is inmiddels overwoekerd en deels opgebroken.

Bezoek de website >>

    Reviews van Den Helder

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
    * verplichte velden