Brabant

Vught
Route.nl

Vught

Tussen de Noord-Brabantse dorpjes Vught en Helvoirt wandel je door een landelijk gebied waar vochtige weilanden en beboste landgoederen elkaar afwisselen.

Helvoirts Broek
Het landschap onder Helvoirt is een echt broek: een lager gelegen gedeelte. Je ziet er vele sloten die gevoed worden met kwelwater uit de hoger gelegen aangrenzende gebieden. De vochtige weilanden zijn rijk aan bloemen, maar ook aan vogels. Het Helvoirts Broek is één van de weinige echte weidevogelgebieden in Noord-Brabant. Je ziet er kieviten, maar ook watersnippen: twee vogels die graag spectaculaire vluchten maken.

Brabantse landgoederen
Net onder Vught, aan de rand van het Helvoirts Broek, loop je over enkele voormalige landgoederen. Zo kom je over Landgoed Sparrendaal. Tot 1993 was dit gebied in handen van de Paters van Scheut, missionarissen die na hun opleiding naar onder meer Congo en Mongolië gingen. Je loopt er door statige lanen waar je gemakkelijk de vele luid roepende boomklevers kunt horen. Op Landgoed Jagershagen heerst juist een ongekende rust. Hier wisselen cultuurland en bos elkaar af. Aan het einde van je wandeling kun je je honger op culinaire wijze stillen bij Restaurant In ’t Groene Woud.

Een restaurant met geschiedenis
We staan er niet altijd bij stil, maar sommige wegen kennen een lange geschiedenis. Dit geldt ook voor de Helvoirtseweg waar je je route begint en eindigt. Laat je niet misleiden door het asfalt dat je nu ziet: het was ooit een zandpad door de bosrijke omgeving. Later werd het een heerbaan, ofwel handelsweg. Napoleon maakte er dankbaar gebruik van toen hij met zijn legers langskwam. Aan het begin van de achttiende eeuw werd aan deze “grooten weg” een huis gebouwd; de vergunning hiervoor kostte 45 cent. Dit huis werd een rustpunt op de verbindingsweg van Den Bosch naar Tilburg. Handelaren stopten er om een borreltje te drinken, terwijl de paarden van water en haver werden voorzien. In 1905 werd in het huis Restaurant In ’t Groene Woud gevestigd, een echt familiebedrijf. Meer van Noord-Brabant ontdekken? Rij dan de fietsroutes 123221 en 117584.

Bezoek de website >>

Route Noord-Brabant

  Reviews van Brabant

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden