Borger

Borger
Route.nl

Borger

Te voet heb je alle tijd om het Drentse dorpje Borger eens op je gemak te bekijken. In het buitengebied kom je door de oude buurtschap Westdorp. En kun je het grootste hunebed van Nederland bekijken.

Westdorp
Dat Borger op de Hondsrug ligt, merk je als je het dorp uitloopt. Je daalt geleidelijk een paar meter af. Door een landschap van akkers, graslanden en plukjes bos loop je naar Westdorp, een buurtschap die bestaat uit een brink en wat boerderijen. Ook wandel je een stukje langs het Kanaal Buinen-Schoonoord. Deze zestien kilometer lange waterweg is tussen 1926 en 1930 gegraven, het was een werkverschaffingsproject. Sinds 1966 varen op het kanaal alleen nog plezierbootjes.

Borger
Via een bruggetje loop je het gezellige Borger in. Je kunt hier een paar mooie historische gebouwen bewonderen, zoals de prachtige middeleeuwse toren van de Willibrordkerk. De kerk zelf werd vanwege zijn bouwvallige staat in het begin van de negentiende eeuw afgebroken en vervangen door de huidige Waterstaatskerk. Even verderop staat de voormalige burgemeesterswoning, een markante villa uit 1900. De route eindigt bij Restaurant & Pannenkoek-speelboerderij De Deugniet: je geniet hier van een pannenkoek of ander gerecht van de kaart.

Het Hunebedcentrum
Als je dan toch in Borger bent, maak je natuurlijk even een uitstapje naar D27, het grootste hunebed van Nederland. Ook een bezoekje aan het op een steenworp afstand gelegen Hunebedcentrum is meer dan de moeite waard. In dit prachtige archeologische museum leer je alles over de hunebedden en hun bouwers. Je kunt er onder meer de complete, in 1970 opgegraven inventaris van hunebed D26 zien.

Bezoek de website >>

Route in Drenthe

  Reviews van Borger

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden