Wandeling boswachter

Maastricht
Datum: 28-01-2023

Heb jij al eens over de zeebodem gelopen?

Waar nu de Sint-Pietersberg ligt was 70 miljoen jaar geleden een warme ondiepe zee: de Krijtzee. In deze Krijtzee leefden diverse dieren zoals haaien en mosasauriërs. Maar ook zee-egels, oesters en koralen kwamen voor. Na de meteorietinslag, waarmee het einde van het krijt tijdperk wordt aangegeven, stierf veel van het leven in deze Krijtzee. De resten die zij achterlieten nadat de zee zich terug trok hebben voor een dikke aardlaag kalksteen gezorgd die wij 'mergel' noemen.

De mens heeft ontdekt dat zij van mergel cement konden maken. De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) heeft daarom in de Sint-Pietersberg een enorm gat gegraven omdat ze de mergel nodig hadden voor cement. Na het jarenlange afgraven van de mergel is nu de periode aangebroken dat de natuur terug gaat keren op deze plek.

De zee komt niet terug, maar de kalkrijke en voedingsarme bodem bieden een voor Nederland unieke basis voor bijzondere natuur. Hierdoor is in dit gebied zeldzame flora zoals de wespenorchis en de kleine kaardebol te vinden. Het reliëf brengt een nóg grotere diversiteit in het landschap. Het is een mix van kalkgrashellingen, plateaus, valleien en kraakheldere waterplassen. Ieder stukje heeft door de ligging en verschillende ondergrond zijn eigen karakteristieke eigenschappen. De diversiteit aan bijzondere flora heeft door de jaren heen ook bijzondere fauna aangetrokken. Wat te denken van de oehoe, de vroedmeesterpad of het bruin dikkopje? Dit zijn soorten die in Nederland maar weinig voorkomen.

Ga mee met onze boswachter en beleef samen de verhalen van dit unieke gebied. En wie weet vind jij onderweg nog wel een miljoenen jaren oude tand van een mosasaurus!

Praktische informatie

  • Boek vooraf online je ticket.
  • Wees een kwartier voor aanvang van de excursie aanwezig.
  • Honden worden niet toegelaten in de groeve.
  • De excursie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.
Google Maps

Adres

Sint-Pietersberg, Châlet D'n Observant
Lage Kanaaldijk 117
6212 NA Maastricht

Uitjes in de buurt

Reviews van Wandeling boswachter

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.