Texel

Den Burg

Sinds 2002 geldt de gehele westkust van Texel als Nationaal Park De Duinen van Texel. Deze wandelroute neemt je mee door twee deelgebieden: de Westerduinen en de bossen van De Dennen.

Westerduinen
De Westerduinen hebben al eeuwenlang zo’n beetje dezelfde vorm: je ziet hier paraboolduinen en valleitjes die door de wind zijn uitgeblazen. Er groeien vlierstruiken en duindoorns. In dit ruige gebied leven veel vlinders, je ziet ze vrolijk rondfladderen. Wat dit gebied echt bijzonder maakt, is de alom tegenwoordige stilte. Met iedere stap laat je weer wat van de alledaagse drukte achter je.

Texels bos
In De Dennen loop je door een van de mooiste duinbossen van Nederland. Het grootste deel is begin 1900 aangelegd. Dat bleek niet eenvoudig: er was veel zilte zeewind en de bodem bevatte weinig voedsel. Op de drogere gronden loop je vooral tussen naaldbomen. Langs de westrand zie je meer loofbomen, deze zijn beter tegen de zilte zeewind bestand. Bij het knusse Bospaviljoen ’t Turfveld kun je na het wandelen lekker relaxen met een drankje en hapje.

Oorlogsmonument
Op Texel zijn verschillende plaatsen te vinden die aan de Tweede Wereldoorlog herinneren. Bekend is bijvoorbeeld de Georgische Begraafplaats net bij Oudeschild. Op je route ligt midden in het bos het kleinschalig Monument Neergestorte Lancaster Bommenwerper. Dit monument herdenkt het neerstorten van Lancaster ND 421 op 15 januari 1944. Hierbij kwamen vijf bemanningsleden om het leven. De twee anderen werden krijgsgevangen genomen. Wil je vanuit Bospaviljoen ’t Turfveld ook eens over Texel fietsen? Rij dan route 536978.

 

Let op; tijdens het broedseizoen (van 1 maart tot 1 aug.) kun je het deel in de duinen niet lopen.

Adres

Route.nl

Den Burg

Uitjes in de buurt

Reviews van Texel

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.