Strandpalenwandeling

Schiermonnikoog
Datum: 17-08-2022

Tijdens de wandeling vertelt gids Harry Alers u alles over strandpalen en brengt u op bijzondere plekken waar je anders niet zo gauw komt. 

Al 150 jaar staan de strandpalen, met kenmerkende rode koppen, langs de kust van Schiermonnikoog. Waarom staan ze er? Waarom staan ze soms in de duinen, soms op het strand of zelfs in zee? Wat betekenen de letters en cijfers op die palen? Waarom zijn er palen verdwenen? Op al deze vragen krijgt u antwoord tijdens de strandpalenwandeling.

De eerste strandpalen zijn in 1868 geplaatst door Rijkswaterstaat. Het belangrijkste doel van de strandpalen was het vroegtijdig signaleren van veranderingen in de kustlijn. De palen waakten over het eiland. Nu helpen die palen fietsers en wandelaars bij de oriëntatie langs de kust, maar ze zijn ook onmisbaar bij onderzoeken, meldingen, calamiteiten of afspraken. De strandpalen hebben in die anderhalve eeuw een cultuurhistorische waarde gekregen.

Tijdens de wandeling vertelt gids Harry Alers u alles over strandpalen en brengt u op bijzondere plekken waar je anders niet zo gauw komt.

Praktische informatie

  • Start- en eindpunt van de wandeling is informatiecentrum Het Baken
  • Wandelafstand circa 6 km; duur 2,5 uur
  • De tocht gaat door bij minimaal 5 deelnemers
  • Honden kunnen niet mee
  • Bij slechte weersomstandigheden kan de gids de excursie annuleren
Google Maps

Adres

Standplaats Informatiecentrum het Baken
Reeweg 9
9166PW Schiermonnikoog

Uitjes in de buurt

Reviews van Strandpalenwandeling

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.