Hamont-Achel
Deze mooie wandeling laat je kennis maken met Achel, een verrassend charmant plaatsje in de Belgische Kempen. Je vindt er stille en geurige naaldbossen, een open landbouwlandschap, maar zeker ook een verrassende cultuurhistorie.
Het begin van de route neemt je mee door het natuurrijke buitengebied van Achel. Je loopt door het Rozendaal Bos, een stil en uitgestrekt naaldbos dat op de voormalige woeste gronden is aangeplant. Her en der heb je fraaie doorkijkjes over het verstilde Limburgse landschap met zijn weilanden en oude Kempische langgevelboerderijen.
Lopend door Achel kun je je nauwelijks voorstellen dat dit plaatsje in de vroege middeleeuwen samen met Hamont en Sint-Huibrechts-Lille een apart staatje vormde: de heerlijkheid Grevenbroek. Achel is één van de dorpjes waar de zogenoemde Teutenhandel tot bloei kwam. Deze Teuten waren rondreizende handelaars die naar gebieden in Nederland, Duitsland en Frankrijk trokken om daar ongeveer 9 maanden hun koopwaar van deur tot deur aan te bieden. Ze bouwden enkele prachtige herenhuizen in deze streek.
Het laatste deel van de route loop je door Achel-Statie, dat ook wel Rodenrijt wordt genoemd naar de gelijknamige veertiende-eeuwse kanunnik die hier een erfgoed bezat. Achelt-Statie ligt aan de voormalige spoorlijn 18 die Hasselt van 1866 tot en met 1959 rechtstreeks met Eindhoven verbond.
Net als veel andere Belgische plaatsen had ook Achel te lijden onder de Eerste Wereldoorlog. Waar de frontlinie meer naar het zuidwesten lag, kreeg Achel te maken met De Draad, een soort IJzeren Gordijn waarmee de Duitsers wilden voorkomen dat Belgen naar het neutrale Nederland vluchtten. Achel kwam aanvankelijk áchter deze afscheiding te liggen, zodat het plaatsje zich in een soort niemandsland tussen De Draad en de Nederlandse grens bevond. In 1916 verschoven de Duitsers De Draad alsnog naar de daadwerkelijke landsgrens, omdat de smokkel van goederen én mensen vanuit Achel hen een doorn in het oog was.