Geijsteren

Wanssum

In de omgeving van de Limburgse dorpjes Wanssum en Geijsteren kun je heerlijk wandelen door rustige en weelderige natuurgebieden. Verken dit mooie gebied aan de oever van de Maas en maak kennis met de twee dorpjes op deze route.


Landgoed Geijsteren
Het startpunt van deze route is Wanssum. Dit dorp ontstond in de 13e eeuw op de plek waar de Grote Molenbeek uitmondt in de Maas. Vanuit Wanssum wandel je zo het landgoed Geijsteren op. Dit landgoed bestaat uit een natuurgebied van 700 hectare met voornamelijk naaldbossen. Midden op het landgoed ligt de Rosmolen, een watermolen die gebruik maakt van het water van de Oostrumse Beek. Naast het molengebouw vind je een oude boerderij. Het huidige molengebouw stamt uit 1667 en de molen werd voornamelijk gebruikt voor het malen van rogge. In 1928 werd de molen stilgelegd om de afwatering van de beek te verbeteren. De molen draait pas weer sinds 2000 en wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt.


Een pauze aan het water
Aan het einde van de route kom je uit bij Café van Wieren. Strijk hier neer op het terras en geniet van een kopje koffie of een maaltijd met uitzicht op het water. Even bijkomen! Vanuit hier kun je ook route 115191 volgen.


De Molen van Geysteren
Aan de rand van het dorpje Geijsteren ligt de Molen van Geysteren. In de 19e eeuw werd de molen gebruikt als graan- en oliemolen. Deze molen werd afgebroken in 1897 en weer herbouwd, maar dat mocht niet baten. Veel taken van de molen werden namelijk overgenomen door elektrisch aangedreven maalderijen. Na een jarenlange stilstand van de molen werd het maal- en gangwerk verwijderd om de molen om te toveren tot een woonhuis.

Adres

Route.nl

Wanssum

Uitjes in de buurt

Reviews van Geijsteren

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.