Drimmelen

Drimmelen
Route.nl

Drimmelen

Drimmelen is een verrassend charmant stadje dat fungeert als één van de poorten tot de Biesbosch. Vanuit Drimmelen kun je echter ook een leuke wandeling maken door de Brabantse polder.

Oud-Drimmelen
Na enkele kilometers door de weidse polder gestapt te hebben, bereik je Oud-Drimmelen. Dit gehuchtje bestaat nog uit 9 huizen. Eind achttiende eeuw stonden er drie keer zoveel huizen en een (inmiddels afgebroken) kerkje. Voorbij het gehuchtje loop je over een fietspad naast de Breede Vaart. Rechts naast de vaart, voorbij de Koekoekweg, stortte in de ochtend van 25 mei 1944 een Canadese bommenwerper neer. Deze was op de terugweg van een bombardement op Aken en werd neergeschoten door een Messerschmitt-vliegtuig.

Terras aan de Amer
Langzaam maar zeker krijg je Drimmelen weer in zicht. Links zie je het elzenbroekbos van De Worp liggen, een natuurgebiedje dat op deze voormalige turfgrond is ontstaan. Drimmelen is een pittoresk plaatsje aan de dijk langs de Amer dat beschermd dorpsgezicht geniet. Als je door de Herengracht loopt, zie je verschillende monumentale huizen uit de achttiende en negentiende eeuw. Aan de haven geniet je bij Het Panorama van een prachtig uitzicht, Brabantse gemoedelijkheid en een lekkere versnapering.

Halve Zolenlijn
Net voor Oud-Drimmelen steek je op de Dahliastraat een spoorlijn over. Dit is een restant van de uit dienst genomen verbinding tussen Lage Zwaluwe en ’s Hertogenbosch. Deze spoorverbinding bediende de leerindustrie in plaatsen als Vlijmen, Waalwijk en Raamsdonk. Er werden grondstoffen mee aangevoerd en afgewerkte producten mee afgevoerd. Lage Zwaluwe fungeerde als overslagpunt naar de haven van Rotterdam. De spoorlijn werd geopend tussen 1886 en 1890 en was volledig gefinancierd met de opbrengsten uit Indië. De verbinding heette officieel de Langstraatlijn, maar werd in de volksmond de Halve Zolenlijn genoemd. Wil je vanuit Het Panorama ook eens langs de mooiste molens in de Prinsenpolder fietsen? Rij dan route 115573.

Bezoek de website >>

Route Noord-Brabant

    Reviews van Drimmelen

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.