De Priona Tuinen

Schuinesloot

De Priona tuinen zijn vanaf 1978 door Henk Gerritsen en Anton Schlepers aangelegd rond Antons ouderlijk huis in Schuinesloot. De Priona Tuinen is onderverdeeld in een tiental tuinen, met ieder een eigen identiteit.

De tuinen
Het hart van de tuin bevindt zich in een open ruimte voor het woonhuis, waarop drie enorme eiken staan. De grootste daarvan is waarschijnlijk meer dan 200 jaar oud en heeft model gestaan voor het logo van de Priona tuinen. De ruimte van het gazon, dat in de lente schuil gaat onder een zee van sneeuwklokjes, madeliefjes en pinksterbloemen, wordt gebroken door een buxusgroep, die sterk doet denken aan een groep kippen-met-eieren.

Vlindertuin
De vlindertuin was oorspronkelijk beplant met vlinderlokkende planten. Deze tuin heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een soort alpenweide, die vooral tussen mei en juli uitbundig in bloei staat. Akeleiruit, damastbloem, jacobsladder en vele anderen vormen tezamen een kleurig geheel.

Theehuis
Bij het Pottenpleintje met Pergola, staat een collectie kuipplanten opgesteld. Over de pergola groeien o.a. blauwe regen, de klimroos 'Bobbie James', klimmend gebroken hartje en Lathyrus latifolius. Onder de pergola door bereik je het theehuis.

Watertuin
Rondom het theeterras in de Watertuin ligt een grote vijver met glashelder water, die in de zomer grotendeels dichtgroeit met zuurstofplanten. De opvallendste daarvan is de krabbescheer. Talloze groene kikkers, kleine watersalamanders, poelslakken, libellen en bloedzuigers bevolken de vijver. In de nazomer vallen de witte reuzenbalsemienen op, waarvan iedereen zaad mag verzamelen.

Google Maps

Adres

De Priona Tuinen
Schuineslootweg 13
7777 RE Schuinesloot

Uitjes in de buurt

Reviews van De Priona Tuinen

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.