Ankeveen

Ankeveen

Het wordt een waterrijke trip dwars door het Noord-Hollandse plassengebied. Trek de stevige wandelschoenen maar aan want je gaat een forse wandeling maken door een uniek natuurgebied. Blijf wel op de paden want het is een beschermd natuurgebied. Het water is alleen toegankelijk onder leiding van een gids van Natuurmonumenten, of, als er ijs ligt, op de schaats. Het water is niet zo diep, dus bij een beetje vorst bevriest het snel. Op de Ankeveense plassen worden dan marathons op natuurijs gehouden.

Bed & Breakfast-Partycentrum De Drie Dorpen in Ankeveen is je startpunt. Boek je hier een kamer, dan is je uitzicht vanuit het slaapkamerraam zo puur Hollands: landerijen en water, waarvan een onmetelijke rust uitstraalt! Vanaf De Drie Dorpen voert een pad langs de sloot je rechtstreeks naar de Ankeveense plassen. Het pittoreske lintdorp Ankeveen laat je rechts van je liggen en je komt aan bij het watergebied.

De plassen zijn pas tussen de 16e en 18e eeuw ontstaan toen er hier massale turfwinning plaatsvond. Hierdoor zijn de kuilen die zich in het stroomgebied van de Vecht bevinden, volgestroomd en is een uniek water- en moerasgebied ontstaan met daartussen stroken land, de zogeheten legakkers. Een legakker, ook wel zetwal of kraag genoemd, is een strook grond in het veengebied, waar het met een baggerbeugel uitgebaggerde veen op te drogen werd gelegd om er turven van te maken. Meestal zijn de legakkers smal en lang en liggen ze vrij regelmatig van elkaar.

Vanuit de lucht zijn ze heel goed te zien als je bijvoorbeeld met het vliegtuig landt op Schiphol. Deze wandelroute volgt een legakker, het zogeheten Bergse pad, dat dwars door de Ankeveense plassen loopt. Toch een bijzondere ervaring om op zo’n droge, smalle ‘dijk’ te wandelen waarbij je aan beide kanten wordt omgeven voor water.

Op een gegeven moment duikt aan je linkerhand de oude kronkelige rivier De Vecht op. De rivier was een belangrijke watergang in de Gouden Eeuw en daarom lieten rijke handelaren er graag mooie buitenhuizen bouwen. Een aantal hiervan zijn nog bewaard gebleven, wat de oevers een mooi aanzien geeft. De Vecht was ook onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie van het eiland Pampus, boven Muiden, tot de Biesbosch.

De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Nederlanders zijn altijd al handig met water geweest en gebruikten dit in de Waterlinie als verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, zetten ze grote delen van het land onder water en werden zo complete legers gestuit. Op centrale punten en op plekken die niet onder water konden komen, werden forten gezet. Een groot deel van de forten vind je rond Utrecht omdat de verdediging van de stad met water niet mogelijk was. Vandaag kom je langs Fort Uitermeer, dat was gebouwd om de landdoorgangen tussen het Naardermeer en de Vecht te beschermen. Van de oude gebouwen is nog het karakteristieke Torenfort bewaard gebleven. Rondom het fort ligt nu een uniek rietland waar je in het voorjaar dotterbloemen en in de zomer het zeldzame zomerklokje kunt bewonderen.

Bijna tot het einde van de route blijf je langs waterpartijen kopen. Alleen de laatste kilometers gaan over een wat hoger gelegen deel, langs landgoed Boekesteijn waar het hoofdkantoor van Natuurmonumenten is gevestigd. Dit brengt je weer terug bij Bed & breakfast-Partycentrum De Drie Dorpen waar je vast zin hebt om even lekker uit te blazen onder het genot van een hapje en een drankje. Heb je een langer verblijf geboekt, dan is het een aanrader om ook de prachtige fietsroute nummer 318715 ‘Rondom Ankeveen’ te doen. Dan ga je nog meer verkennen van dit heerlijke puur Hollandse waterland.

Adres

Route.nl

Ankeveen

Uitjes in de buurt

Reviews van Ankeveen

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.