Kamerkoor Saudade

Wijk bij Duurstede
Datum: 12-02-2023

Op zondag 12 februari om 16.00 uur geeft Kamerkoor Saudade een concert in de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede. Op het programma staan muziekstukken die over vergankelijkheid of afscheid gaan. Dit thema komt duidelijk naar voren in Shakespeares tekst ‘Come away, Death’, waarvan de sfeer op indrukwekkende wijze is omgezet in muziek door de Hongaarse componist Ferenc Farkas (1905-2000). Ook zullen enkele gedichten worden voorlezen. Tekst en muziek versterken elkaar; die verbinding heeft tijdens het concert een grote rol. Zo worden werken van dichters Rutger Kopland en Marieke Lucas Rijneveld in soms verrassend muzikaal perspectief geplaatst.

Al eeuwen lang laten componisten zich inspireren door dichters en gebruiken zij regelmatig gedichten als tekst voor koormuziek. Uiteraard staan meerdere combinaties van dichterlijke koormuziek op het programma, waaronder ‘Never pain to tell thy love’, een gedicht van William Blake dat op muziek is gezet door de Belg Kurt Bikkembergs (geb. 1963). De Utrechtse componiste Anneke Wittop Koning heeft drie haiku’s getoonzet van de Franse dichter Paul Éluard.

 

Saudade

Tijdens het concert zal de sfeer van melancholie en weemoedig verlangen te horen en te voelen zijn. Deze sfeer kenmerkt het koor en komt terug in de naam: het Portugese begrip saudade staat voor een breed scala aan gevoelens waarin nostalgie, liefde en weemoed een plaats hebben. In een onderzoek van Today Translations onder meer dan 1000 linguïsten werd saudade in de top 10 gezet van de moeilijkst vertaalbare woorden ter wereld geplaatst.

 

Zondag 12 februari 2023, 16.00 uur

Grote Kerk, Markt 22, Wijk bij Duurstede

Google Maps

Adres

Kamerkoor Saudade
Markt 22
3961BC Wijk bij Duurstede

Uitjes in de buurt

Reviews van Kamerkoor Saudade

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.