Theepottenmuseum

Swartbroek
Theepottenmuseum
Sint Cornelisplein 2
6005 PD Swartbroek

De moeder van Saskia kreeg van haar buurvrouw in de Amsterdamse rivierenbuurt een olifanten theepot. Toen kwam de herinnering boven dat bij haar thuis een zwarte poesen theepot stond. En die wilde ze nu toch ook wel hebben. Dus ging ze op zoek.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig kon je als verzamelaar in de Panorama een oproep plaatsen om op die manier je verzameling uit te breiden. Saskia's moeder plaatste ook een oproep om op deze manier die zwarte poesen theepot te bemachtigen. Ze kreeg vele reacties, ook van mensen die andere "gekke" theepotten hadden. Frits, de man van Saskia reisde het hele land door om de theepotten op te halen. Ook de zwarte poesen theepot van de Mosa fabrieken uit Maastricht kon in Den Haag opgehaald worden.

Verzameling
De verzameling van "gekke" theepotten was geboren. En daarna was er geen houden meer aan. De hele familie keek uit naar theepotten die aan de verzameling van Saskia's moeder kon worden toegevoegd. En ook ging Saskia's moeder natuurlijk op stap. Antiekbeurzen en antiekzaken werden veelvuldig bezocht. En veelal leverde dat een uitbreiding van de verzameling op. Op een zeker moment verhuisden de ouders van Saskia van Amsterdam naar Leiderdorp en toen was er geen plaats meer voor de verzameling. En Saskia’s moeder wilde de theepotten stuk voor stuk verkopen op o.a. de verzamelaarsbeurs in Krasnapolsky.

Saskia, maar meer nog Frits vond het jammer dat de verzameling uiteen zou vallen en besloten toen de hele verzameling over te nemen. De moeder van Saskia heeft de groei van de verzameling nog vele jaren mee kunnen maken. Als ze op bezoek kwam dan wilde ze eerst weten welke nieuwe theepotten erbij waren gekomen.

De verzameling heeft inmiddels al aardig door het land gereisd. Van Amsterdam naar Den Bosch, van Den Bosch naar Roermond (waar de aardbeving voor benauwde ogenblikken zorgde), van Roermond naar Weert en van Weert naar Swartbroek (ook gemeente Weert).

In Swartbroek konden Saskia en Frits de verzameling aan een ieder die dat wilde laten zien. De verzameling staat opgesteld in de entree en het atelier van Saskia. En Saskia en Frits spraken dan ook over een tentoonstelling van "gekke" theepotten. Tot op een zeker moment anderen gingen spreken over het theepottenmuseum van Swartbroek. En zo is die ene theepot uiteindelijk het begin geweest van een theepottenmuseum.

Grootste verzameling
In 2011, 2012 en ook weer in 2013 zijn er weer verzamelingen bijgekomen en Frits en Saskia hebben zelf ook de verzameling uitgebreid. Laatst nog tijdens de vakantie in Italië. In Amalfi werd een dromedaris theepot gekocht. Op dat moment niet naar het merk gekeken, maar bij thuiskomst bleek de theepot geleverd te zijn door L. Dake en Zonen te Amsterdam.

Theepotten maken dus grote omzwervingen, voordat ze in een museum terecht komen. We durven nu dan ook echt zeggen dat het theepottenmuseum in Swartbroek de grootste verzameling in Nederland van "gekke" theepotten heeft.

Bezoek de website >>

prinsessen beeld
winnie thje pooh

  Reviews van Theepottenmuseum

  25 April 2016

  Goed onderhouden en overzichtelijke tentoonstelling. Duidelijke uitleg en gastvrije ontvangst.

  Anoniem

  Schrijf een review!

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.