Spoorwegmuseum

Utrecht

Het museum dat je verrast met onverwachte avonturen. Met luxe rijtuigen vol geheimen, stoere stoomlocomotieven met een rijke geschiedenis en treinstellen boordevol verhalen. Ontdek de belevenissen rond het spoor, van spannende reiservaringen en bijzondere transporten tot vorstelijke reizen en verbazende uitvindingen.

Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum. Het is een fascinerende omgeving waarin je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. Met een levensecht station, theater, acteurs, simulators en wisselende tentoonstellingen en evenementen. Je komt ogen en oren tekort in de Werelden van het Spoorwegmuseum.

Wereld 1 - De Grote Ontdekking:
Begin je reis in een Engels mijndorpje. Het is 1839. Luister naar het verhaal van John Middlemis, machinist op de eerste stoomlocomotief, De Arend.

Wereld 2 - Droomreizen:
Ga op reis naar verre oorden en droom weg in de Oriënt Express. In het stoomtheater zijn dagelijks voorstellingen. Rust even lekker uit en laat je meevoeren door de flamboyante karakters die verbonden zijn aan de beroemde Oriënt Express.

Wereld 3 - Stalen Monsters:
Ontdek het geheim van een bijzondere zolder. Maak een bloedstollende reis onder, tussen, en bóven sissende, fluitende en dreunende, stalen monsters. Houd je vast, daar gaan we…

Wereld 4 - Treinen door de Tijd:
Hier kun je genieten van de mooiste treinen uit de Nederlandse spoorgeschiedenis. Je kunt zien en meemaken hoe de trein zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Van stokoude stoomlocomotieven en houten rijtuigen tot moderne elektrische treinen. Ontdek zelf hoe het is om op de bok van een stoomlocomotief te staan en ervaar hoe hard die mannen vroeger moesten werken. Luister naar de verhalen van de reizigers en kruip in de huid van de conducteur door zelf een omroepbericht in te spreken. Heb je nog vragen over de treinen? De EduTRAINers geven je persoonlijk tekst en uitleg.

De Vuurproef:
Laat je meenemen op een waanzinnige tocht door bijna twee eeuwen spoorgeschiedenis. Een belevenis die eindigt in een ware Vuurproef!

Buitenterrein:
Ook buiten is van alles te beleven. Een werkterrein met alles erop en eraan. Voor de kleinste bezoekers is er de Jumbo Express met speeltuin.

Nieuw in 2017: Techlab!
Hoe wordt stoom omgezet in beweging? Wat doet een bovenleiding en waarom ontsporen treinen niet voortdurend? Hoe functioneert een dieselmotor en hoe remt een trein? Dat en nog veel meer kun je zelf ontdekken in het Techlab. Hier kun je door het doen van allerlei proefjes zelf ontdekken hoe alles werkt om zo een echte treinexpert te worden!

Sporen van Smaragd:
Op 10 augustus 2017 is het precies 150 jaar geleden dat op Java de eerste trein in Indonesië reed. Met de tentoonstelling ‘Sporen van Smaragd, per trein door Nederlands-Indië’ blikt het Spoorwegmuseum terug op de begintijd van de spoorwegen in deze Nederlandse kolonie. Het waren namelijk Nederlanders die deze eerste spoorlijnen bouwden en exploiteerden. Daardoor heeft het Spoorwegmuseum een heel bijzondere collectie foto’s, documenten en objecten uit deze koloniale periode. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van verschillende betrokkenen, zoals een spoorwegmedewerker, ingenieur, reizigster, architect en een onafhankelijkheidstrijder.

Met een ontdekkingskaart kunnen kinderen in de tentoonstelling op zoek naar de verhalen over de spoorwegen in het vroegere Nederlands-Indië.

Google Maps

Adres

Spoorwegmuseum
Maliebaanstation 1
3581XW Utrecht

Reviews van Spoorwegmuseum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.