Oertijdmuseum De Groene Poort

Boxtel

Onlangs werden in Nederland enkele spectaculaire IJstijdvondsten gedaan door Urker vissers nl. een onderkaak van een sabeltandtijger (Homotherium latidens) en een enorme schedel van een mammoetstier. Dit exemplaar is verreweg de grootste ooit binnen Nederland aangetroffen en bezat bovendien nog zijn originele meer dan 3 meter lange stoottanden.

In Boxtel staan naast de prachtige landschapsschildering en de nieuw gevonden sabeltandtijgerkaak verder nog een komplete sabeltandtijger-schedel uit Griekenland en Amerika. Bovendien is hier een jaar lang de allergrootste mammoetschedel van Nederland te zien naast een mammoetschedel gevonden rond 1970 in het Brabantse Gewande (een mammoetkoe) en een schedeltje van een mammoetkalf ook onlangs gevonden in de Eurogeul.

Casper de Potvis
Het ruim 16 meter lange skelet van het in 1995 bij Kijkduin op Terschelling aangespoelde mannetje vult het grootste gedeelte van de vide. In de vitrine onder de hellingbaan liggen de fossiele skeletresten van drie voorouders van de tegenwoordige walvissen uitgespreid. Het zijn voorlopers van Groenlandse walvis en kleine of Dwergvinvis. Ze zijn opgegraven in Noord-Brabant en afkomstig uit een massagraf gevonden in ca. 10 miljoen jaar oude gesteenten nabij Helmond/Deurne.

Fossiele drama’s
Deze expositie bevat onder andere een ‘parelmoerschaal-ammoniet’ met bijtsporen van een mosasaurus, ‘barnstenen insecten-vallen’ en ‘vis eet vis’. De kans dat een levend organisme fossiel wordt is ongeveer één op de miljoen. De kans op een fossiel drama is nog veel kleiner. Een hele expositie daarvan is uniek. Bovendien is de expositie fossiele drama’s uitgebreid met de fossiele kop van een mosasaurus. Dit exemplaar werd gevonden in Marokko.

Zuid-Nederland vanaf de oerknal tot nu
Een maquette met wereldkaartjes uit verschillende perioden van de aardgeschiedenis geven een beeld van de toenmalige land/zee verdeling.

In vitrinekasten van de corresponderende periode kun je een beeld vormen van de planten en dierenwereld uit die tijd. Een spraakmakend voorbeeld uit deze expositie is de evolutie van trilobieten (‘zeeinsecten’). Sommige soorten hebben de stap gemaakt van een leven op de zeebodem naar in leven ín de zeebodem. Daarbij hebben ze ogen op steeltjes ontwikkeld.

 

Google Maps

Adres

De Groene Poort
Bosscheweg 80
5283 WB Boxtel

Uitjes in de buurt

Reviews van Oertijdmuseum De Groene Poort

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.