Fietsmuseum Velorama

Nijmegen

Nergens in West-Europa vindt je zo’n uitgebreide collectie fietsen en trapvoertuigen. Velorama biedt meer dan 200 authentieke twee- en meerwielers. Je krijgt een volledig beeld van de ontwikkeling van de fiets vanaf de eerste loopfiets tot de kleurrijke plezierfiets van vandaag.

Gebouw
Het gebouw van Velorama maakt deel uit van de vestingwerken van de stad Nijmegen. In het onlangs gerestaureerde museum vind je de eerste pogingen voertuigen te maken, waarop de berijder zichzelf kon voortbewegen. In 1817 construeert Freiherr von Drais als eerste een loopfiets: een balk, twee wielen en een stuur op het voorwiel.

Uitvindingen
Velorama toont, hoe men experimenteerde met wielmaten. Hout verdwijnt, metaal komt. De eerste metalen bicyclette. Meerpersoons voertuigen waarop de elite zich liet bewonderen. Na de uitvinding van de ketting vervalt de noodzaak tot ongelijke wielen. Engelse constructeurs bedenken de Safety, waarin de hedendaagse fiets al is te herkennen. De toepassing van luchtbanden, versnellingsnaven en kogellagers versnelt de evolutie.

Collectie
Velorama bezit authentieke posters, accessoires, de gehate belastingplaatjes en fietsmemorabilia. Vitrines geven een beeld van de ontwikkeling van de fietslamp en de luchtband. Versnellingen kun je testen op werkende modellen.

Rijwielindustrie
Een aparte zaal is gewijd aan de Nederlandse rijwielindustrie, die rond 1890 opkomt. Verder toont Velorama éénwielers, kinderfietsen en speelgoed, evenals de moderne fiets in al haar variaties, racemateriaal en uit de Verenigde Staten overgewaaide funbikes als road cruiser en all terrain bikes. Er zijn ligfietsen, vouwfietsen en in een speciaal diorama de militaire rijwielen.

Google Maps

Adres

Nationaal Fietsmuseum Velorama
Waalkade 107
6511 XX Nijmegen

Uitjes in de buurt

Reviews van Fietsmuseum Velorama

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.