Gemintemuzejum

's-Hertogenbosch

Het museum besteed uitgebreid aandacht aan de historie van carnaval, van oorsprong een heidens feest dat de overgang van de winter naar het voorjaar symboliseerde. Tijdens de synode van Benevento in het jaar 1091 werd het carnavalsfeest verbonden aan de vasten. Het begin van de vasten werd vastgelegd op wat we nu Aswoensdag noemen.

Carnaval in 4 stromingen
Het museum gaat in op het mondiale, nationaal en regionale carnavalsgebeuren en laat carnaval in 4 stromingen zien, te weten; Het Caraїbisch of Middellandse Zee Carnaval, het Berg Carnaval, het Reinische Carnaval en het Bourgondische Carnaval waartoe Oeteldonk behoort.

Een wereld omvattend feest
Carnaval, een wereldomvattend feest met wortels in oude heidense rituelen kent vele namen en wordt in b.v. Nice, Venetië, Keulen, Rio de Janeiro, New Orleans en Oeteldonk op geheel eigen wijze vorm gegeven. Het Oeteldonkse carnaval is gebaseerd op de middeleeuwse traditie van de omgekeerde wereld. Het is een feest van kolderieke scherts en parodie. Oeteldonk is in 1882 ontstaan naar aanleiding van diverse pogingen van zowel de burgerlijke als geestelijke overheid om dit typisch Bossche feest te verbieden.

Rijke historie
In het Oeteldonks Gemintemuzejum wordt de rijke historie van Carnaval in Oeteldonk met zijn geheel eigen invulling uitgebreid onder de aandacht van de bezoeker gebracht. Aan het ontstaan van de Oeteldonksche Club van 1882 en de eveneens rijke historie van de carnavalsverenigingen wordt veel aandacht besteed d.m.v. een bijzondere verzameling van attributen, kostuums, affiches, foto’s, prenten, schilderijen, keramiek, muziek en nog veel meer. Deze unieke lokale viering wordt in het museum bovendien in een nationaal en internationaal carnavalskader geplaatst.

De Zusters van Orthenpoor
Het museum is gehuisvest in het herbouwde poortgebouw van het middeleeuwse Zusters van Orthenklooster. Een idyllische plek gelegen aan het gerestaureerde binnnenstadsriviertje 'De Dieze'. In de zomermaanden is er een vaste expositie, die in de wintermaanden afwisseling zal krijgen van thematische tentoonstellingen.

Een bezoek aan het Oeteldonks Gemintemuzejum zal je een verassende kijk op het nationale en internationale carnaval geven.

Google Maps

Adres

Oeteldonks Gemintemuzejum
Zusters van Orthenpoort 20-27
5211 ND 's-Hertogenbosch

Uitjes in de buurt

Reviews van Gemintemuzejum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.