De Buitenplaats

Eelde

Museum De Buitenplaats in Eelde is gebouwd op initiatief van het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg. Zij kochten in 1971 het vervallen, zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis en namen het initiatief voor het museumplan dat uit drie delen bestaat. Het eerste deel was het opknappen van het Nijsinghhuis (1654). Samen met een vijftal kunstenaars hebben ze het huis omgetoverd tot een waar kunstwerk met in de kamers prachtige wandschilderingen. Het huis is tot het overlijden van het echtpaar bewoond geweest, maar tegenwoordig is het op dinsdag tot en met zondag toegankelijk voor bezoekers.

Het tweede deel van het plan is het kunstpaviljoen waarin wisselende exposities van hedendaagse figuratieve kunst worden getoond. Voor het ontwerp van het museumpaviljoen koos het echtpaar Van Groeningen voor het architectenbureau Alberts & Van Huut (Ton Alberts en Max van Huut), omdat de menselijke maat, de integratie tussen architectuur en natuur, en het welbevinden van de mens de belangrijkste uitgangspunten zijn voor hun gebouwontwerpen.

De museumtuin werd ontworpen in samenspraak met tuin- en landschapsarchitect Jørn Copijn, Charlotte Korthals-Altes en Janneke van Groeningen-Hazenberg. Deze ging in de zomer van 2000 open voor publiek. Er valt veel te ontdekken, aangezien er verschillende onderdelen zijn waar men door heen kan dwalen. Ook zijn er beelden uit de collectie tentoongesteld.

Ook voor muziek kun je in Museum De Buitenplaats terecht. Op de zondag worden één keer per maand concerten georganiseerd in het Museumpaviljoen. Van klassieke muziek tot latin en jazz, ook van de uitvoerende kunsten kan worden genoten.

Tot slot is er een museumcafé waar men kan genieten van een lunch of hapje en drankje. Ook zonder museumbezoek kunt u bij De Buitenplaats in het café terecht.

Google Maps

Adres

Museum De Buitenplaats
Hoofdweg 76
9761 EK Eelde

Uitjes in de buurt

Reviews van De Buitenplaats

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.