Visserijmuseum Zoutkamp

Zoutkamp
Reitdiepskade 11
9974 PJ Zoutkamp
In de monumentale Rijksbetonningsloods, centraal gelegen aan de oude binnenhaven, is sinds 1994 het Visserijmuseum Zoutkamp gevestigd. Hier kun je als bezoeker de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij bekijken. Er is jaarlijks een wisselende expositie, die steeds een relatie heeft met Zoutkamp, de zee en de visserij. Snuif eens de geur van vis, teer, hout en diesel op, en vergeet even de huidige jachtige maatschappij.

Van beurtscheepje tot varend visserijmonument
Aan een arbeidzaam leven is een eervol eind gekomen. Aan de Reitdiepskade voor het Visserijmuseum van Zoutkamp heeft een dapper werkscheepje een laatste ligplaats gekregen. Ooit begonnen als beurtschip van Beesterzwaag, om daarna een halve eeuw lang de kost te verdienen met garnalenvangst op het Wad. Sinds 2002 is het schip, dankzij de anonieme schenker, in bruikleen gegeven aan het Visserijmuseum in Zoutkamp. Garnalenvisser Ies Nienhuis haalde de ZK 4 vanaf Texel, via Harlingen, de Dokkumer Ee en het Lauwersmeer persoonlijk naar de voormalige thuishaven. En daar ligt het nu afgemeerd, pal voor de deur van het museum in de oude binnenhaven.

Historische expositie
Aan de hand van historische foto’s kun je zien hoe de vissersvloot van Zoutkamp vroeger bestond uit kleine houten scheepjes. Tevens is er een schuurtje op schaal nagebouwd zodat de sfeer van Zoutkamp van vroeger goed is te proeven. De kleinschalige visserij vanaf de 60er jaren tot aan 2005 krijgt ruimschoots de aandacht, en ook heeft de Stichting Geïntegreerde Visserij een plaats in de expositie gekregen. Deze Stichting is een club vissers die zich sterk maakt voor een flexibel kustvisserijbeleid. Er wordt ook aandacht aan de palingvisserij geschonken in de expositie, want dit is ook een vorm van kleinschalige visserij.

Bezoek de website >>

    Reviews van Visserijmuseum Zoutkamp

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.