Bestel kaartjes

Stedelijk Museum

Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar

De sterke collecties oude schilderkunst, zilver, Bergense School en historisch speelgoed maken Stedelijk Museum Alkmaar aantrekkelijk voor jong en oud.

De vernieuwde foyer met uitgebreide Museumwinkel en sfeervol Cultuurcafé maken het moderne gebouw tot een eigentijdse ontmoetingsplek midden in het hart van historisch Alkmaar. Er zijn twee fonkelnieuwe museumpresentaties te bezichtigen: Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573 en De Gouden Eeuw van Alkmaar. De komende twee jaar worden ook de overige zalen vernieuwd.

Victorie!
Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573 brengt de Spaanse belegering van dag tot dag in beeld aan de hand van het bewaard gebleven ooggetuigenverslag van stadspensionaris Nanning van Foreest. Bezoekers maken kennis met figuren als Geus Jacob, katholieke Boer Dirk, protestantse stedeling Cornelia en Spaanse soldaat Juan. Zij maken duidelijk voor welke keuzes en dilemma’s men stond. De bevolking van Alkmaar was niet onverdeeld: sluiten we ons aan bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips? Informeer ook naar het opdrachtenboekje bij de Victorie! Leuk voor alle jonge speurneuzen en vechtersbazen die denken al alles te weten over 8 oktober. Het boekje kost 2 euro (leeftijd vanaf 8 jaar). Kinderen hebben gratis toegang tot het museum.

De Gouden Eeuw
In de Gouden Eeuw van Alkmaar kom je terecht in een zaal vol pracht en praal. Laat je overrompelen door topstukken van oude meesters als Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Willem van de Velde (de Oude), Gerard van Honthorst en Pieter Jansz Saenredam.

Van Caesar van Everdingen, de grootste schilderij uit Alkmaar ooit, zijn negen werken te zien, waaronder twee imposante schuttersstukken. De schilderijen worden vergezeld door een bijzondere collectie meubels, pronkzilver en 17e eeuws glaswerk. Bij deze zaal is een begeleidend boekje verkrijgbaar voor 2 euro.

Cultuurcafé
Het Cultuurcafé van Stedelijk Museum Alkmaar aan het Canadaplein is de plek in Alkmaar om elkaar te ontmoeten en te genieten van een uitgebreid assortiment (fair trade) producten.

Het restaurant en de museumwinkel die beide in de foyer van het museum zijn ondergebracht zijn toegankelijk zonder entreekaartje voor het museum. Achter bijna alle gerechten in het restaurant zit een verhaal en als het even kan komen de (voornamelijk biologische) ingrediënten uit de omgeving. Kleine collectiepresentaties kleden het cultuurcafé aan.

De Museumwinkel heeft een uitgebreide collectie originele en bijzondere cadeaus. De winkel en het Cultuurcafé zijn ook toegankelijk zonder entreekaartje voor het museum.

Bezoek de website >>

Museum
Tentoonstelling
Expositie
Schilderij binnen aan de muur

  Kaartjes met korting voor Stedelijk Museum

  Musement
  Koop je tickets bij Musement en profiteer van scherpe prijzen en gratis annuleren.
  Ticket vanaf € 23,00 per persoon

  Reviews van Stedelijk Museum

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden