Nationaal Baggermuseum

Sliedrecht

De collectie is aangevuld met oude prenten, foto's, tekeningen, onderdelen van machines en werktuigen en allerlei opgebaggerde voorwerpen.

Het museum
Het museum is gevestigd in het oude, negentiende-eeuwse, woonhuis van de baggerfamilie Volker. Het huis met de bijbehorende tuin zijn in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. In een moderne vleugel tref je steeds een nieuwe wisseltentoonstelling aan. Daarnaast een videoruimte, bibliotheek, museumwinkel en koffiezaal.

Stoommachines
Van voorjaar tot najaar ligt de stoomemmerbaggermolen 'Friesland' afgemeerd achter de tuin van het museum. Aan boord van deze authentieke baggermolen kun je zien hoe het er vroeger aan toe ging op zo'n vaartuig: ketel en stoommachine zijn origineel en de bemanningverblijven zijn vrij te bezichtigen. In het Koetshuis staan prachtige werkende miniatuur stoommachines en een werkend model van een snijkopzuiger. Je ziet de zuiger baggeren in een bassin met water en zand.

Technische ontwikkelingen
De oude Egyptenaren gebruikten de baggerbeugel al. En tot voor kort maakten wij er hier in Nederland onze poldersloten mee schoon. Technische ontwikkelingen brachten baggermolens, hopperzuigers, mechanische voortstuwing en computertechnologie.

Krabbelaars en Paardenmolens
Een krabbelaar is een baggerapparaat uit de zestiende-eeuw. Een soort grote hark werd achter een vlot over de bodem van een rivier getrokken. Daardoor werd de bodem losgewoeld. Het zand en de modder werden door de stroming meegevoerd naar zee. Hoe sterker de stroming, hoe beter het werkte. In het stilstaande water van havens en kanalen ontwikkelde men de tredmolen en de paardenmolen. Dit zijn emmermolens die respectievelijk door gevangenen en paarden werden aangedreven.

Werkpaard
De emmerbaggermolen uit het stoomtijdperk was tot in de jaren zestig van de vorige eeuw het werkpaard van de baggeraars. Het vaartuig had een lange ononderbroken ketting van metalen emmers die met veel geraas zand, klei, vaste grond en zelfs grote stenen van de bodem schraapten en naar de oppervlakte transporteerden.

Tegenwoordig wordt in harde rotsgrond gebaggerd met snijkopzuigers die voorzien zijn van snijkoppen met vervaarlijke, hardstalen tanden die de rots kapot breken. Zo worden sleuven gebaggerd voor pijpleidingen en tunnelbuizen. Sleepkopzuigers baggeren het zand op voor nieuwe woonlocaties, industrieterreinen en fundaties voor snelwegen en spoorlijnen.

Google Maps

Adres

Nationaal Baggermuseum
Molendijk 204-208
3361 ER Sliedrecht

Uitjes in de buurt

Reviews van Nationaal Baggermuseum

5 January 2013

Mooi uniek Nederlands museum. Ook voor kinderen ouder dan 8 jaar een leuk museum.

Annelies

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.