Museum Slot Zuylen

Oud-Zuilen
Museum Slot Zuylen
Tournooiveld 1
3611 AS Oud-Zuilen

Slot Zuylen dateert uit de 13e eeuw en behoort tot het type waterkasteel. Het was oorspronkelijk aan alle kanten door water omgeven en slechts toegankelijk via een bruggetje. Direct bij het slot liggen de eveneens door water omgeven terreinen, die voor de slotbewoners een praktische functie hadden. In het midden van de vorige eeuw werd een park in Engelse landschapsstijl aangelegd en werd een prieeltje in het bos geplaatst.

De tuinen hebben een kleinschalig en besloten karakter. Grond was een schaars en kostbaar bezit, zeker in het waterrijke en dichtbevolkte westen van Nederland. Tegen het einde van de middeleeuwen verdween de strategische functie van het kasteel en konden de rondom gelegen gronden, singels en wallen hun luxe bestemming als slottuin krijgen. De oudste delen van het slot worden gevormd door resten uit de 13e eeuw van de woontoren, die tevens dienst deed als verdedigingstoren. In de 14e eeuw werd een gebouw naast de woontoren opgetrokken, waarvan onder andere een fraai venster met vensterbank bewaard is gebleven.

Belle van Zuylen
Ook een belangrijke plaats in het slot nemen de kamers in van de bekende schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805). In deze relatief eenvoudige kamers schreef zij haar vele brieven aan vrienden en bekenden, als de familie gedurende de zomermaanden in het slot woonde. Haar oeuvre is dankzij haar vooruitstrevende idee├źn ook nu nog actueel. Op basis van gegevens uit haar werk zijn deze kamers opnieuw ingericht zoals ze waren toen Belle er nog woonde.

Het interieur van het slot werd generatie op generatie aangepast en uitgebreid naar de smaak van de bewoners. Zo is een boeiende staalkaart ontstaan van wat door de eeuwen heen de woning van een Utrechts edelman sierde.

Bezoek de website >>

Google Maps
Slot van bovenaf
Bomen met Slot op achtergrond
Kamer
Eetkamer

  Reviews van Museum Slot Zuylen

  18 February 2018

  "Teleurgesteld!" Helaas kwamen we niet verder dan de receptie. Zeer onbeschofte receptiemedewerker, we hadden het gevoel dat we niet welkom waren, vooral niet voor mensen met een museumjaarkaart (hoewel ze wel zijn aansloten = belachelijk). Er werd zelfs tegen ons gezegd, dat in de tuin lopen ook NIET gratis is, dan sta je daar met de museumjaarkaarten. Dus waren we maar weggegaan. Gezin met twee kinderen (17-2-2018)

  Familie C
  Familie C

  10 January 2013

  Intiem klein mooi slot, wat pas echt gaat leven als je met de gids rondloopt en het indrukwekkende verhaal van Belle van Zuylen te horen krijgt. Vooral het verhaal over de verboden boek is intrigerend, en de kamer (ook trouwzaal), met het tapijt prachtig!

  Saskia
  Saskia

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden