Kasteel Sypesteyn

Loosdrecht

De geschiedenis van Sypesteyn mag opmerkelijk worden genoemd. Jonkheer Henri Van Sypesteyn bouwde het kasteel aan het begin van de twintigste eeuw als eerbetoon aan zijn voorvaders die op deze plek gewoond zouden hebben. Sypesteyn moest de herrijzenis van het oorspronkelijk Middeleeuwse stamslot worden, zij het niet met de bedoeling om er permanent in te gaan wonen maar om het in te richten als museum. Henri gebruikte uitsluitend originele, oude bouwmaterialen als middeleeuwse kloostermoppen, antieke deuren en luiken, oud paneelwerk, hekken en beslag. Een rondgang door Sypesteyn en de tuin leidt de bezoeker naar de wereld van Henri Van Sypesteyn en diens passie voor het verleden. Het kasteel, de verzamelingen en de tuin zijn de verwezenlijking van een droom waarin cultuur en natuur in elkaar overgaan en tezamen een harmonische eenheid vormen.

Collectie
Sypesteyn is meer dan alleen een eerbetoon aan het geslacht Van Sypesteyn. De museumfunctie die het kasteel direct na de bouw al heeft gekregen, dankt het aan de velerlei verzamelingen die jonkheer Henri Van Sypesteyn bijeen bracht. Behalve portretten en andere familiezaken zijn er ondermeer keramiek, glas, zilver, klokken, beeldhouwwerken en wapens te bewonderen. Wie dan ook een rondleiding door Sypesteyn meemaakt zal zich verbazen over het feit, dat één man zoveel schitterende en unieke voorwerpen heeft kunnen vergaren. Hoewel het gebouw dus geen woonvertrekken heeft, ademt het geheel toch een huiselijke en intieme sfeer uit waarbinnen de kunstvoorwerpen zijn gerangschikt naar stijl en samenhang. Zo word je meegenomen door de Middeleeuwen, Gouden Eeuw en Pruikentijd binnen een omlijsting van zo'n honderd geschilderde portretten van de familie Van Sypesteyn. Het vermelden waard zijn ook de vele bijzondere klokken, waaronder een ruim tweehonderd jaar oud Amsterdams staand horloge met "Harfenuhr", dat tijdens de rondgang voor een muzikaal intermezzo zorgt.

Loosdrechts porselein
De collectie Hollands porselein is vermaard vanwege de grote verscheidenheid aan vormen en decoraties. Zowel Weesps, Loosdrechts, Haags als Amstel porselein zijn te bewonderen. Uniek voor Sypesteyn is de grote verzameling Loosdrechts porselein, dat rond 1780 gedurende een korte periode is vervaardigd. Zo is er een gedekte tafel met een gedeelte van een 120-delig Loosdrechts eetservies, beschilderd met vogels en bloemen volgens de mode van die tijd.

Tuin
Aan het einde van de 18e eeuw bestond er, net als tegenwoordig, een grote belangstelling voor de vrije natuur. Op Sypesteyn kan de natuurliefhebber zijn hart ophalen met een wandeling door de fraai aangelegde landschapstuin dat ruim vijf hectare beslaat. Jonkheer Henri Van Sypesteyn, die begin 1900 het eerste standaardwerk schreef over historische landschapsparken, heeft rond Sypesteyn een historische stijltuin met onder andere een slottuin, een doolhof en een boomgaard aan laten leggen.

Theehuis
In de kelder van Kasteel-Museum Sypesteyn bevindt zich het theehuis, dat bij mooi weer wordt uitgebreid naar het terras voor het kasteel.

Google Maps

Adres

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht

Uitjes in de buurt

Reviews van Kasteel Sypesteyn

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.