Aaltense Musea

Aalten
Aaltense Musea
Markt 14
7121 CS Aalten

De vereniging Aaltense musea heeft twee musea onder één dak, namelijk het Aaltens Industrie Museum en Onderduikmuseum Markt 12.

Aaltens Industrie Museum
Het Aaltens Industrie Museum gaat deels over de hoornindustrie die Aalten in vroegere dagen groot heeft gemaakt. Deze tak van nijverheid ontstond uit het ambachtelijk verwerken van horens van dieren. Als huisvlijt begonnen in 1855, groeide dit ambacht uit tot een volwaardige industrie.

Men legde zich aanvankelijk toe op het draaien van onderdelen van de bekende Duitse pijpen, maar in de loop der tijd vervaardigde men ook kammen, wandelstokken, snuifdoosjes, seinfluitjes voor de spoorwegen en naaldenkokertjes om maar enkele voorwerpen uit het assortiment te noemen.

Verder zijn er archeologische vondsten te zien, klederdrachten, foto's, schilderijen, huishoudelijke voorwerpen, een complete koperslagerij en nog honderd andere voorwerpen die vertellen hoe de mensen hier door de eeuwen heen woonden en werkten.

Achter het museum staat de Freriksschure. De "Freriksschure" dankt zijn naam aan dokter Freriks die als bewoner van het "Frerikshuus" deze ruimte als zijn koetshuis gebruikte.

Na een grondige restauratie in 1985 is deze koetshuis als agrarisch museum ingericht. Hier wordt de aandacht gevestigd op landbewerking en oogstverwerking zoals die in de eerste helft van de twintigste eeuw in Oost-Nederland plaatsvonden.

Je ziet hier zeer zeldzame rijtuigen, waaronder de Gelderse kapkar en een tweewielige huifkar. Ook de landbouw gelieerde beroepen en ambachten zoals klompenmaker, zadelmaker, radmaker, huisslachter en huiswever krijgen hier aandacht.
Tevens is er een boerenkeuken ondergebracht met linnenkast, een betegelde schouw met haardattributen en bedsteden.

Onderduikmuseum Markt 12
In het Onderduikmuseum Markt 12 krijg je een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945.

Je ervaart op een interactieve manier de oorlog met verhalen van de bewoners tijdens Tweede Wereldoorlog, zoals een gezin met twee kinderen, de Duitse Ortskommandant en onderduikers.

Bij bombardementen kwamen ook de buren naar de schuilkelder. Grensdorp Aalten kende als "onderduikdorp" relatief gezien de meeste onderduikers van Nederland. Voor de kinderen is er een interessante speurtocht die ze door Markt 12 leidt.

Bezoek de website >>

Binnenkant Museum
Lezing

  Reviews van Aaltense Musea

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden