Slot Loevestein

Poederoijen

Niet de schoonheid van het gebied, maar de strategische ligging bepaalde zijn keuze. De plek was ideaal voor verdediging en om tol te heffen. Dat was dan ook precies wat er gebeurde.

Loevestein heeft daarna altijd een militaire functie gehad. Als Staatsgevangenis waar Hugo de Groot uit ontsnapte in een boekenkist en onderdeel van de Hollandse Waterlinie.

Juist door dit militaire verleden is het gebied rond Loevestein één van de minst verstoorde cultuurlandschappen van Nederland. Een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar versterken.

Verhalen
Slot Loevestein is 650 jaar oud. En wie oud is, heeft veel verhalen te vertellen! In de geschiedenis van het kasteel en de vesting zijn veel juweeltjes opgetekend. Een aantal daarvan worden nog dagelijks door enthousiaste gidsen verteld!

Speciaal voor kinderen is er "Hugo 4 Kids", het beroemde ontsnappingsverhaal van Hugo de Groot die verstopt in een boekenkist op slimme wijze Slot Loevestein wist te verlaten. Tijdens openingstijden vertellen gidsen deze spannende geschiedenis speciaal voor kinderen, waarbij echte durfals zelfs in de kist mogen zitten.

1001 bommen en granaten
Slot Loevestein is meer dan een kasteel! Het is een vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als "sluitstuk" van de Hollandse Waterlinie speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen, munitiekelder en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een 18e eeuws soldatendorp.

Dit verhaal vertellen we met onze nieuwe, knallende presentatie "1001 bommen en granaten". Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en het kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol.

Samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners.

Google Maps

Adres

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

Uitjes in de buurt

Reviews van Slot Loevestein

7 April 2014

Een mooi kasteel. Ook aantrekkelijk voor kinderen van 4 en 5 jaar. Prachtige wandeling er naar toe. Schitterend hoe het kasteel daar ligt. Het spreekt voor kinderen. Kindvriendelijk en een leuke jonkvrouw in het kasteel, waar we thee mee dronken.

Anoniem

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.