Openstelling

Rijswijk
Datum: 05-03-2023

Museum Bescherming bevolking/ Bunkercomplex Overvoorde is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Een uniek complex waar de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten. In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakt qua beleving de vergelijking met de 'War rooms' van Sir Winston Churchill.

De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de tweede wereldoorlog werd het complex in hergebruik genomen door de Bescherming Bevolking en zo ontstond de commandopost en het opleiding en trainingscentrum voor de B.B. De locatie Overvoorde in Rijswijk bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een praktijk oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is volledig ingericht als operationele commandopost voor de B.B. Ook is er een klein maar gedetailleerd ingericht museum op de locatie, waar u een beeld krijgt van de taken van de B.B.

Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking ziet u een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad. Vanwege de strenge controle op toegang tijdens zowel de tweede wereldoorlog (sperrgebiet) als de koude oorlog weten nog steeds veel mensen niet wat zich allemaal op het complex heeft afgespeeld. Wij noemen het dan ook niet voor niets 'het best bewaarde geheim van Rijswijk'  een bezoek meer dan waard.

Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. Er kan betaald worden met contant geld, pinnen is ook mogelijk. Museumjaarkaart is niet geldig. De rondleidingen starten om de 20 minuten, moet u even wachten dan zijn in onze B.B. kantine consumpties verkrijgbaar. Ook hebben ze enkele souvenirs en een kleine boekenmarkt met boeken over de tweede wereldoorlog en koude oorlog.

Prijzen. Volwassenen (vanaf 13 jaar): €8,00. Veteranen op vertoon van pas: €6,00. Kinderen (4 t/m 12 jaar): €5,00. Kinderen (0-3 jaar): gratis. Honden of huisdieren kunnen wij niet toelaten (uitgezonderd hulphonden). Voor groepsarrangementen zijn ze buiten deze dagen het gehele jaar op afspraak te bezoeken.

Adres & Route. Museum Bescherming Bevolking Rijswijk / Bunkercomplex Park Overvoorde. Van Vredenburchweg 176a. 2285 SE Rijswijk. (aanrijden via de Schaapweg).

Adres

Waterlinie

Rijswijk

Uitjes in de buurt

Reviews van Openstelling

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.